Тимошенко вже виграла

(Рубрика «Точка зору»)

Чи буде Віктор Янукович готовий вирішити проблему Юлії Тимошенко? Чи було прохання про помилування, передане президентові міжнародними посередниками, узгодженим кроком або ж їхнім власним рішенням, логічним для завершення роботи місії? Які політичні наміри самої Юлії Тимошенко? Всі ці питання зараз ставлять політикам – і, судячи з реакції і представників влади, і опозиціонерів, вони не зовсім розуміють, що сталося.

Для Януковича звільнення Тимошенко – це не питання правосуддя: він краще за кожного з нас знає, що правосуддя в цьому питанні і не ночувало. Це питання політичної тактики, пов’язане з прагненням домовитися з європейцями, одночасно мінімізувавши наслідки для режиму. Мінімізація збитків – збереження Тимошенко поза політикою. Так от – у п’ятницю Тимошенко Януковича переграла.

До останнього часу – і Янукович цілком чітко артикулював це в Ялті – головним аргументом проти звільнення Тимошенко було її «небажання співпрацювати». Тобто європейцям пояснювали, що президент готовий піти на компроміс, відпустити Тимошенко на лікування до Німеччини, а вона хоче не лікування, а повернення у велику політику – а яке ж повернення, коли вона засуджена за одним зі звинувачень і перебуває під слідством за іншими? Заявивши про готовність виїхати, Тимошенко поставила Януковича в положення, коли всі ці виправдання безглузді. Президенту по суті запропонували архітектуру компромісу: для того, щоб Тимошенко поїхала, він повинен її помилувати – тому що ніякої іншої правової бази для від’їзду засудженого просто не існує, і за час, що залишився, такі засади просто не здатні створити. Він її милує, вона вільна і в принципі не зобов’язана нікуди виїжджати – але їде. У цьому і полягає компроміс з боку Тимошенко, на який вона наважилася. І це дійсно вчинок справжнього відповідального політика, який думає про країну.

Янукович, звісно, може вирішити, що такого компромісу йому недостатньо, що «його» компроміс – це угода про асоціацію і Тимошенко у в’язниці. Але в цьому випадку ніякої угоди не буде – тому що європейці точно зрозуміють, хто насправді не хоче компромісу. І те, що могло стати політичним тріумфом Януковича, виявиться його очевидним фіаско.

А Тимошенко вже виграла.

Віталій Портников журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода