Малала показує, що одна людина може досягти багато – посланець ООН

Малала Юсафзай

Лондон – Спеціальний посланець Організації Об’єднаних Націй з питань освіти Ґордон Браун каже, що Малала Юсафзай стала символом того, що може досягти одна людина, яка вірить у свої принципи.

Малала Юсафзай, пакистанська дівчина-підліток, знайшла багато друзів після того, як минулого року світ дізнався про жахливий замах на її життя – напад, за який взяв на себе відповідальність рух «Талібан».

Одним із прихильників Малали став колишній британський прем’єр-міністр Ґордон Браун, який зараз виконує обов’язки спеціального посланця ООН із питань освіти.

Він нещодавно сказав Радіо Свобода, що Малала стала символом того, що може досягти лише одна людина, яка твердо вірить у свою справу.

«Малала, смілива, відважна, чудова молода жінка, яка показала світові, що цілеспрямованість та дотримання принципів може означати величезні пожертви, але також може показати світові, яку користь можуть принести цілеспрямованість і сміливість», – розповідав Браун, який також сказав, що Малала вже змінила становище у галузі освіти для дівчат у Пакистані.

«Тисячі хлопців та дівчат підтримали її гасла»

Після того, як в неї стріляли і поранили в голову, коли дівчина їхала додому зі школи, тисячі школярів вийшли на демонстрації, підтримуючи право дівчат здобувати освіту і не ризикувати за це своїм життям.

«Коли я відвідував Пакистан місяць по тому, як стріляли в Малалу, я побачив, що тисячі хлопців та дівчат підтримали її гасла, і уряд схвалив закон про безкоштовну та обов’язкову освіту. Для трьох мільйонів дівчат створили стипендії. Нещодавно уряд оголосив, що збільшить видатки на освіту з двох до чотирьох відсотків від національного доходу. Значною мірою це все завдяки впливу Малали та її батька, а також тих вимог, про які дізналися пакистанці», – каже Ґордон Браун і зауважує, що про Малалу дізналися й в інших країнах.

Посланець ООН зазначає, що зараз дівчина їздить світом, виступаючи за освіту дітей. Вона зокрема закликає усіх не забувати про сирійських дітей у таборах біженців у сусідніх із Сирією країнах.

У відповідь на запитання, чи великі у Малали шанси здобути Нобелівську премію миру, Ґордон Браун сказав, що вона вже здобула багато, вивівши питання освіти дітей на світовий рівень.

«Зараз люди говорять не просто про важливість права дівчат на освіту. Тепер говорять про те, чому 57 мільйонів дітей у світі не можуть ходити до школи. Бо нам бракує шкіл, нема вчителів, чи тому, що є проблема дитячої праці і ранніх одружень, які заважають дівчатам ходити до школи», – зауважує колишній британський прем’єр-міністр .

Малала зараз живе у Британії у Бірмінгемі, де її лікували після поранення.

Матеріал підготували Богдан Цюпин і Чарльз Рекнайджел

08.10.2013
Історія дівчинки Малали, про яку дізнався увесь світ

У Великобританії вийшла книга мемуарів «Я Малала: дівчинка, яка встала на боротьбу за освіту і була поранена талібом» далі