Друк деталі на 3D принтері дозволив заощадити тисячі

Ще недавно здавалося, що друкарський бізнес, справа минулого. Однак, новий поштовх розвитку галузі дала технологія тривимірного друку, яка відкрила безліч нових можливостей.

Останнім часом 3D принтери застосовують навіть у мистецтві. Завітавши до друкарні можна перетворити свою ідею чи малюнок на тривимірний об’єкт лише за кілька годин.

З гіпсової суміші 3D принтери створюють справжні витвори мистецтва. Браян Джейкокс з дружиною відкрили власну 3D друкарню у Лас-Вегасі два роки тому. Тут можна навчитись користуватись технікою тривимірного друку, або ж просто роздрукувати об’єкт. Браян каже, що 3D друк швидко розвиватиметься і вплине на все суспільство.

Кічонґ Тран планує відкрити 3D друкарню у Камбоджі:

«Я бачу місце, куди люди зможуть приходити зі своїми ідеями, простим малюнком на серветці – а ми перетворимо його на файл, а згодом і на об’єкт».

Послуги 3D друку стають все більш поширеними у США. Мережа магазинів UPS Store, яка спеціалізується на доставці товарів та копіювальних послугах вже встановила 3D принтери у трьох представництвах. Один з них у відділенні, яким керує Берк Джонс:

«Попит просто надзвичайний – він значно перевищує мої очікування».

Працівник UPS Store Марк Дені каже, що 3D друк замовляють люди різноманітних професій: підприємці-початківці, винахідники, інженери, яким необхідно виготовити якісь деталі.

Раймон Юшаз займається підводною відеозйомкою. Він розробив спеціальне кріплення для фільтру, який розсіює світло. З ним його відео виглядають природньо. Виготовити кріплення за допомогою 3D обійшлося йому у 43 долари:

«Щоб виготовити це кріплення без 3D принтера довелося б створювати спеціальні форми та відливати деталь. Тоді вартість склала би кілька тисяч доларів».

Експерти очікують, що з часом якість та швидкість 3D друку покращаться, а його вартість – впаде.

Зараз Браян Джейкокс бере 15 доларів за друк об’єкта, плюс додаткову плату залежно від розміру, та 50 доларів за кожну годину роботи дизайнера, який готує креслення у форматі зрозумілому для пристрою. У відділенні UPS Store вартість об’єкту залежить від кількості розхідних матеріалів. Тут за годину роботи дизайнера беруть 95 доларів за годину.

Джейкокс прогнозує, що за 5 років 3D друк стане доступнішим. Втім на думку Кічонґ Трана, навіть у сьогоднішньому вигляді ці технології можуть покращити життя у країнах, що розвиваються.

3D друк дає людям можливість втілювати свої ідеї, а не просто вивчити англійську та працювати туристичним гідом, чи банківським клерком. Тепер люди зможуть створювати реальні речі.

Кічонґ переконаний, що 3D друк може відкрити нові можливості для людей усього світу.