Живопис мене покорив настільки, що відірвав від життя нормального

На виставці творів художника Івана Марчука, Вільнюс, 21 жовтня 2013 року

У Вільнюсі, де наприкінці листопада на саміті «Східного партнерства» ЄС очікується підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом, відкрилася виставка художника Івана Марчука – єдиного українця, який потрапив до міжнародного рейтингу «100 геніїв сучасності».

На виставці «За горизонтом – нові горизонти» представлені 70 картин славетного українця, які відображають усі періоди його творчості, а загалом у доробку художника близько п’яти тисяч картин. Світові експерти говорять про феномен Івана Марчука. 77-річний художник відповідає, що він завжди прагнув нового, а прекрасне мистецтво є невичерпним..

Живопис мене покорив настільки, що відірвав від життя нормального
Іван Марчук
«Живопис мене покорив настільки, що відірвав від життя нормального. Я хотів бути тільки в одному примірнику. Робити те, що ніхто не робив, і так, як ніхто не робив. По цей день я у цьому котлі варюся, постійно ненаситний, незадоволений у плані роботи на полотні», – зазначив Радіо Свобода Іван Марчук.

Центральне місце на виставці займають роботи циклів «Голос моєї душі» і «Погляд у безмежність». Відвідувачі виставки мають можливість ознайомитися з неповторним творчим методом художника, який докорінно змінив погляди на можливості творення сучасного візуального мистецтва, зокрема мова йде про оригінальну техніку живопису – «пльонтанізм» (від слова – плести, переплітати).

«Одна з розгадок феномену Марчука – у багатогранності художника»

За словами мистецтвознавця Тамари Стрипко, одна з розгадок феномену Марчука полягає у багатогранності художника. Сьогодні вже існує 10 художніх циклів майстра – «десять Марчуків». Кожний цикл – це завжди новий світ, нова грань митця.

Нехтуючи будь-які канони, він творив власну філософію, власне мистецтво, він шукав і знайшов власний шлях
Тамара Стрипко
«Відповідь, у чому феномен Марчука, треба шукати у тій землі, де ріс художник, у світобаченні, яке формувалося на цій землі. Ну і, звичайно, в колосальній працездатності самого художника. Нехтуючи будь-які канони, він творив власну філософію, власне мистецтво, він шукав і знайшов власний шлях», – каже Тамара Стрипко.

На думку мистецтвознавця, дивлячись на будь-яке полотно Івана Марчука, усвідомлюєш, що це шедевр. І якщо б художник створив тільки його, він уже був би знаменитим. Хрестоматійним стало полотно «Пробудження» – дивовижна картина, надрукована навіть на конверті. Тамара Стрипко каже, що це єдиний прецедент в історії української пошти, коли за життя художника репродукована його робота на марці.

Народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, Іван Марчук, єдиний з українських живописців, був прийнятий до Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва. У 2007 році британська газета The Daily Telegraph внесла його ім’я до сотні геніїв людства, які створюють багатовимірний образ сучасного світу і, випереджаючи час, визначають напрямки й перспективи розвитку постіндустріальної цивілізації.

Цією виставкою пробиваю своєрідне вікно в Європу – Марчук

Але були часи, коли його творчість не сприймали на батьківщині Про те, хто такий Марчук українцям розповідали іноземці. Від 1988-го по 2001 рік художник жив і працював в еміграції, потім повернувся до України.

«Коли я повертався з Америки, я думав, що їду в нову країну і буду їздити зі своїми картинами по світу. Але виявилося зовсім не так. Я опинився у своєрідному «гетто», де вже 12 років. І це перша «вилазка» за межі України з цією виставкою. Це я своєрідне вікно у Європу пробиваю», – зауважив художник.

За словами Тамари Стрипко, до цих пір триває епопея з будівництвом музею художника. За її словами, цей музей повинен бути як одна зі складових формування смаку й національної свідомості у молодих українців.

Іван Марчук додає, що в Україні щороку відбуваються декілька персональних виставок, але його рівень як художника вимагає більш широкого показу картин.

Люди приходять і просто плачуть, дивляться і кажуть: «Як можна такі скарби ховати»
Тамара Стрипко
«Якщо б ви були у мене в майстерні і подивилися, то вжахнулися б. Люди приходять і просто плачуть, дивляться і кажуть: «Як можна такі скарби ховати». Я кажу, що не ховаю, я просто не маю, де їх показувати», – зазначає художник.

«Не будьте такими злими, помагайте один одному»

Митець розмовляє своїми творами. Картини Марчука – це послання людям миру і щастя, розповідь про добро і зло, життя і смерть, свідчення любові до вищих ідеалів.
Усне послання Івана Марчука до співвітчизників: «Люди добрі, спішіть робити добро. Кажу словами Шевченко: «Любітеся, брати мої»– бо стільки вже того роздору в Україні! Хочу сказати: будьте добрішими, спокійнішими, чеснішими, не будьте такими злими, помагайте один одному. І не засмічуйте територію – вона у вас така гарна, вам дав Бог рай, але так його засмічуєте, так ганебно з нею поводитеся!».

Ініціатива щодо проведення виставки Івана Марчука у Вільнюсі, яку підтримали литовські державні структури і Посольство України у Литві, належить литовському українцю Івану Буканіну. Фінансову допомогу відкриттю персональної виставки робіт відомого українського художника надали Міністерство закордонних справ та Міністерство культури України

На презентації виставки, де був присутній сам художник, міністри культури України і Литви, дипломати, представники української діаспори та литовські шанувальники творчості Івана Марчука, лунали пісні у виконанні сучасного українського кобзаря Віктора Пашника.

Виставка експонуватиметься до 15 грудня цього року у залі палацу Радзивіллів – філії Національного художнього музею Литви.