У Дніпропетровську відслужили панахиди за розстріляними в Сандармоху

Урочище Сандармох, хрест пам’яті розстріляних українців, архівне фото

У Дніпропетровську в неділю вшановували жертв сталінського терору, представників «Українського відродження», розстріляних 3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох у Карелії в Росії. Панахиди за загиблими відбулись у храмах УПЦ Київського патріархату та Української греко-католицької церкви, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

З особливою пошаною згадували краянина письменника Валеріяна Підмогильного. Його називають «чаплівським генієм», «генієм з країни чапель». Підмогильний, виходець із невеликого села Чаплі, що нині в межах Дніпропетровська, був першим українським письменником-передвісником європейського екзистенціалізму.

3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох, що неподалік Медвежогірська в Карелії, впродовж п’яти днів розстріляли тисячу сто одинадцять в’язнів Соловецького табору, яких до 20-ї річниці Жовтневої революції особлива трійка УНКВС Ленінградської області Росії засудила до страти. Серед розстріляних – 190 вихідців із України, яких називають цвітом української нації: представники української літератури, мистецтва, науки Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Павло Філіпович, Григорій Епік, Валер’ян Поліщук, Мирослав Ірчан, Олександр Слісаренко, Михайло Яловий, Матвій Яворський, Антон Крушельницький.