Єврокомісар висловив сподівання, що нових газових конфліктів не буде

Ґюнтер Еттінґер, архівне фото

Комісар ЄС із питань енергетики Ґюнтер Еттінґер висловив сьогодні сподівання, що Україна з ЄС і Росія «достатньо розумні і достатньо кмітливі, щоб уникнути непотрібних конфліктів», і «зацікавлені в тому, щоб уникнути аналога того, що сталося в січні 2009 року».

При цьому він визнав, що «є конфлікт, є різні позиції між Росією, зокрема, «Газпромом», із одного боку, та Україною і ЄС, із іншого», наводить його слова агентство «Інтерфакс-Україна» зі столиці Литви Вільнюса.

Еттінґер додав, що Росія і «Газпром» є і будуть «найбільш значущими постачальниками і найбільш важливими партерами, експортерами на ринок ЄС».

«Ми хочемо продовжувати це добре партнерство на довгострокову перспективу. І для цього потрібна Україна як транзитна країна, як партнер і ще більше – як партнер із його власними ресурсами», – наголосив він.

Наприкінці 2008 – на початку 2009 року Росія значно скоротила, а потім і повністю перервала постачання свого газу до Європи через територію України через суперечності з Києвом щодо вартості газу і транзиту, намагаючись звинуватити в цьому українську сторону. Криза призвела до укладення нині чинних російсько-українських газових контрактів 2009 року.