Питання Тимошенко востаннє відклали на тиждень

Київ – Безрезультатно завершилося позачергове засідання Верховної Ради, на якому мали розглянути євроінтеграційні законопроекти, а насамперед – проект закону, який мав би дозволити ув’язненій Юлії Тимошенко виїхати закордон. Робоча група, яка працювала над цим законопроектом, не змогла напрацювати компромісний варіант. Лідери опозиції закликають місію Кокса-Квасневського не давати негативного звіту навіть попри те, що Україна наразі не вирішила питання вибіркового правосуддя. Представники місії Євросоюзу кажуть, що останній термін, коли можна ухвалити відповідне рішення – це 19 листопада.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак констатував, що жодне з питань порядку денного не готове до розгляду і закрив засідання. Перед цим лідери опозиційних фракцій та голова фракції Партії регіонів звинуватили одне одного в небажанні домовлятися.

Напередодні робоча група з підготовки законопроекту про лікування ув’язнених закордоном не змогла напрацювати компромісного варіанту документа.

«Вважаю, що поведінка і опозиційних, і провладних сил була деструктивна. Я навіть попросив колег не використовувати образливу лексику. Дуже прикро, що всі говорять про євроінтеграцію і бажання підписати асоціацію, але політичні сили ставлять свої амбіції вище євроінтеграційних процесів», – каже член групи, позафракційний народний депутат Ігор Єремєєв.

За його словами, з 26 пунктів, які розглядає робоча група, консенсус знайдено лише по дев’яти.

Your browser doesn’t support HTML5

Ігор Єремеєв


Опозиція попросила місію не робити остаточних висновків

Автор одного із законопроектів про лікування ув’язнених закордоном позафракційний депутат Сергій Міщенко вважає, що влада й опозиція намагаються переграти одне одного.

«Спочатку влада погоджувалася, а опозиція – ні. Тепер – навпаки: опозиція розробила законопроект аналогічний моєму. Але тепер влада не хоче. Ніколи президент не піде на помилування. Цього не знали? Знали! Навіщо його було припирати до стіни?» – зазначає він.

Your browser doesn’t support HTML5

Сергій Міщенко


Після закриття сесії лідери трьох опозиційних фракцій – «Батьківщини», УДАРу та «Свободи» – на спільному брифінгу заявили, що закликали місію Кокса-Квасневського не давати негативний звіт по Україні.

«Зараз усе знаходиться у руках президента Віктора Януковича. Тому ми звернулися до місії Кокса-Квасневського з проханням негативний звіт. А дати проміжну інформацію про те, що Віктор Янукович зобов’язаний виконати ще три умови, в тому числі – умову щодо надання Юлії Тимошенко можливості отримати медичну допомогу», – каже голова фракції партії «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Your browser doesn’t support HTML5

Олег Тягнибок


Регіонали все списують на геополітику

Між тим, депутати-регіонали наголошують на тому, що питання Юлії Тимошенко не повинно бути вирішальним при ухваленні рішення про асоціацію України та ЄС. А голова регламентного комітету, депутат-регіонал Володимир Макеєнко переконаний, що перспективи підписання чи не підписання угоди про асоціацію залежать не від розв’язання питання Тимошенко.

«Думаю, що зараз гра йде на рівні міст Київ, Берлін – йдеться про Ангелу Меркель, – і Вашингтон. Справа не в парламентах, не в місіях, а в руках перших осіб серйозних держав, які ухвалюють геополітичні рішення», – наголошує він.

Your browser doesn’t support HTML5

Володимир Макеєнко


Коментуючи позицію фракції Партії регіонів, депутат-ударівець Віктор Чумак зазначив, що регіонали намагаються за допомогою маніпуляцій перекласти свій зовнішньополітичний провал на когось іншого.

У свою чергу, представники місії Європейського парламенту Александр Квасневський і Пет Кокс сподіваються, що Верховна Рада на засіданні 19 листопада ухвалить всі необхідні євроінтеграційні закони. За словами Александра Квасневського, «19 листопада – це вже останній момент, в який можна зробити все, що необхідно».

Сьогодні ввечері в Брюсселі представники місії Європарламенту мають прозвітувати про свою роботу в Україні. 18 листопада їхній звіт розглянуть міністри закордонних справ країн ЄС.