В Івано-Франківську вшанували пам’ять розстріляних нацистами оунівців

Близько трьохсот івано-франківців зібралися у неділю на скорботне віче біля пам’ятника страченим членам ОУН у центрі Івано-Франківська.

Священики відслужили панахиду за 27 розстріляними у листопаді 1943 року українськими націоналістами.

Свідки тих подій – 90-річна Оксана Манюх, 80-річний Василь Гречаник згадували, що 14 листопада 1943 року під час прем’єри оперети Ярослава Барнича «Шаріка» в Станіславському театрі нацисти арештували понад 30 глядачів у вишиванках, в тому числі трьох жінок.

17 листопада тут же, в театрі, троє німецьких офіцерів проводили суд. Поряд з театром, біля синагоги встановили 10 стовпів, біля яких після короткого суду розстрілювали українців. Стріляли двадцять автоматників, з яких один цілив у голову, другий – у груди.

Серед розстріляних був і 24-річний учитель Олекса Маланій. Його донька Оксана Маланій вже в часи незалежності України дізналася про те, як загинув її батько. Зі сльозами вона розповідала, як ставить свічки до пам’ятника страченим і що для неї такі заходи є «не вічем, а похороном».

Пам’ятати «усіх загиблих – і цих 27, і 19 тисяч стрільців УПА, і 300 тисяч депортованих на Сибір» закликав голова Братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський. Він зазначив, що «вони загинули тільки за те, що були українцями, що мріяли про незалежну, самостійну Україну».

За словами заступника міського голови Івано-Франківська Михайла Вереса, такі сторінки історії відкидають звинувачення, нібито українські націоналісти співпрацювали з окупантами. І про це потрібно знати та пам’ятати, бо «без минулого нема майбутнього».

Представники влади, громадських організацій, ветерани визвольних змагань, молодь поклали до пам’ятника страченим вінки, квіти та запалені свічки.