Студенти страйкують: «Молодь нації за євроінтеграцію»

«Молодь нації за євроінтеграцію!»

Київ – Студенти київських вишів оголосили страйк і об’єдналися на Євромайдані. У вівторок від свого університету спершу вийшли близько півтори тисячі студентів Києво-Могилянської академії. Великою колоною вони пройшли через Андріївський узвіз, Михайлівську площу і дійшли до університету імені Тараса Шевченка, де їх вже чекали і радо вітали студенти з інших вишів. Далі із гаслами «Молодь нації за євроінтеграцію», «Україно вставай, Європу вимагай», «Україна – це Європа» молодь зупинилась на майдані Незалежності і пообіцяла не розходитись аж до 29 листопада.

Краще один день без навчання, аніж усе життя в неуцтві, темряві та свавіллі, кажуть студенти, які вийшли у вівторок на Євромайдан. Спершу оголосили страйк, обрали страйковий комітет і скасували усі пари до понеділка (2 грудня) студенти НаУКМА.

Озброїлись вони барабанами, відрами, дерев’яними палицями, національною і євросимволікою. З-під стін свого університету великою колоною могилянці вирушили до університету імені Тараса Шевченка, де їх вже чекали і радо вітали студенти цього та інших вишів.

«Все почалося з хлопця, який сказав: ну що ідемо? Після цього студенти мобілізувались, зібрались і пішли на Майдан. Там ми перший раз показали дзвоник від студентства. Далі ми пішли в неділю на набагато більший мітинг вже спільно з адміністрацією. І зараз це вже третій раз, коли ми закликаємо до страйку», – розповів випускник Києво-Могилянської академії Вадим Васильчук, який очолював і координував пересування колони.

Your browser doesn’t support HTML5

Студенти страйкують на Євромайдані


Перед мітингувальниками виступив лідер партії УДАР Віталій Кличко. Проте спочатку давати йому слова студенти не хотіли, оскільки називають свою акцію неполітичною.

Боротьба за Європу – це вже політика, яка стосується кожної людини, яка живе в цій країні
Віталій Кличко
«Це дуже добре, що студенти не мовчать, що висловлюють свою позицію. Вони зробили свій страйк аполітичним. Я опинився тут випадково. Але боротьба за Європу – це вже політика, яка стосується кожної людини, яка живе в цій країні», – наголосив політик.

Студенти вигнали п’яних провокаторів

Співаючи гімн України і вигукуючи «Молодь нації за євроінтеграцію», колона дійшла до майдану Незалежності, не заважаючи руху автомобілів. Там їх зустріли музиканти аби підтримувати дух протесту піснями. Натомість за деякий час організованою колоною до них прийшли два десятки чоловіків напідпитку. На їхніх помаранчевих прапорах була символіка партії «Наша Україна» – підкова і знак оклику, а також напис «Так Кличко». Щойно вони приєдналися до мітингувальників, учасники акції помітили їхню присутність і звернулися з вимогою залишити площу. Ті не сперечались і за лічені хвилини згорнули прапори і розійшлися. За словами студентів, це були провокатори.

Your browser doesn’t support HTML5

Студенти вигнали з Майдану людей з прапорами «Так Кличко»


Учасники акції закликали студентів з інших вишів України приєднуватися до Євромайдану: «Богомольця приходь», «Транспортний виходь», «Конса до нас».

У середу, 27 листопада, о 12-й годині студенти знову зберуться під стінами своїх університетів. Доєднатись до страйку вже пообіцяли університет імені Михайла Драгоманова, КПІ. А вже о 2-й годині всі студенти планують знову бути на майдані Незалежності. Там вони хочуть зшити понад 100 прапорів, які привезуть студенти вишів зі всієї України.

Страйк із вимогою євроінтеграції України вже оголосили студенти у Львові, Івано-Франківську, Ужгороді.