Президент Європарламенту висловив розчарування через зупинку інтеграції України під тиском Росії

Мартін Шульц

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц висловив сьогодні глибоке розчарування тим, що Україна, а також Вірменія відмовилися від планів підписати угоди про асоціацію з Європейським союзом на саміті ініціативи ЄС «Східне партнерство» у Вільнюсі в Литві наприкінці цього тижня.

Викликає особливий жаль, що рішення цих країн переглянути свій вибір були здійснені під зовнішнім тиском, мовиться в його заяві.

«Ми повинні чітко і голосно заявити, що економічний і політичний тиск, до якого вдається Росія проти наших східних партнерів, просто неприйнятний», – заявив Шульц.

Водночас він наголосив, що шлях до асоціації з Євросоюзом залишається відкритий: «ми ніколи не полишимо напризволяще європейські сподівання і прагнення народів регіону».

Мартін Шульц також привітав Молдову і Грузію з планованим парафуванням на Вільнюському саміті їхніх угод про асоціацію з ЄС.

Очікували, що на цьому саміті Україна підпише угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з Європейським союзом. Вірменія, з якою теж готували таку угоду до парафування на саміті, нещодавно оголосила, що має намір вступати до Митного союзу під егідою Росії, а це виключає можливість мати вільну торгівлю з ЄС. Тому з нею угоди про асоціацію парафувати вже не будуть.

Минулого тижня уряд України видав розпорядження, яким зупинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС на Вільнюському саміті. В уряді це рішення пояснювали економічними проблемами і необхідністю поліпшити відносини з Росією, яка останнім часом, напередодні Вільнюського саміту, багато разів застерігала Україну від підписання угоди, обіцяючи різке погіршення економічних зв’язків між країнами і вже здійснивши низку кроків до такого погіршення.