Кіровоградські школярі недоїдають

Your browser doesn’t support HTML5

Кіровоградські школярі недоїдають

Кіровоград – Діти у молодших класах і навіть садочках Кіровограда не отримують повноцінного харчування. У міському управлінні освіти це пояснюють затримками в казначействі й радять батькам готувати вдома тормозки.

Раніше дітлахи у перших класах двічі харчувалися у школі. Зранку мали повноцінний сніданок, а серед дня – обід із першою, другою та третьою стравою з компотом. Мама другокласниці Тетяна Тимченко розповідає, що хоча дівчинка і вередує, коли їсть, проте зі школи голодною не йшла. Та тиждень тому на батьківському зібранні усім повідомили, що до портфелю дітлахів варто класти і пакунки з їжею. Більше того, зараз приносять навіть цукор.

Раніше це була каша на сніданок, якась котлета або м'ясо. Звичайно солодкий чай, якась випічка. Зараз це лише каша. Навіть немає цукру
Тетяна Тимченко
«Раніше це була каша на сніданок, якась котлета або м'ясо. Звичайно солодкий чай, якась випічка. Зараз це лише каша. Навіть немає цукру. Ми даємо в школу з собою дітям цукор. Випічки немає взагалі. Якщо хочеш, можеш купити за свої гроші», – розповідає Тетяна Тимченко.

Сніданки дітлахів з першого по четвертий клас повність фінансують із міського бюджету. А от за обід, розповідає Тетяна Тимченко, доводилось доплачувати. Але і це не врятувало від урізання обіднього меню.

«Дитину зранку дуже важко нагодувати, щоб вона не була голодна впродовж трьох годин до обіду. Зранку не дуже хочеться їсти, а в школі не поїси. Треба давати якусь їжу з собою обов’язково. Діти її можуть забувати, або не встигати їсти. Не зручно давати з собою їжу», – розповідає Тетяна Тимченко.

Проблеми із харчуванням в школах відбуваються щороку

В управлінні освіти Кіровоградської міськради пояснюють таку ситуацію проблемами в казначействі. Підприємствам, що постачають продукти харчування до шкіл міста, відомство вже заборгувало 4 мільйони гривень. Школи не отримують продукти усіх категорій. Та посадовці запевняють: таке трапляється щорічно і триватиме максимум до Нового року.

В закладах освіти готують з того, що є в коморах. І відповідно не всі норми на сьогодні виконуються
Лариса Костенко
«Не всі продукти завозяться сьогодні в заклади освіти. І вже в закладах освіти готують з того, що є в коморах. І відповідно не всі норми на сьогодні виконуються», – пояснює начальник управління освіти Кіровоградської міської ради Лариса Костенко.

Затримки казначейства є проблемою для всієї бюджетної сфери Кіровограда. Тому депутати міськради написали листи Миколі Азарову і Володимиру Рибаку. В листі до Кабміну вони пропонують дофінансувати Кіровоград, щоб мати можливість розрахуватись із бюджетниками, а також сплатити за комунальні послуги. Від Верховної Ради чекають на розблокування коштів, які зависили на казначейських рахунках. Наразі місто недоотримало від казначейства понад тридцять мільйонів гривень.