Про стабільність у Харкові під вибухи петард на пікеті

Your browser doesn’t support HTML5

Мітингувальники у Харкові вимагають покарати винних у розгоні Євромайдану

Харківські обласні депутати відмовилися засудити силовий напад «Беркута» на студентів під час розгону Євромайдану під ранок у суботу. У понеділок в Харкові на екстрене позачергове засідання зібралися депутати обласної ради, щоб дати оцінку соціально-політичній ситуації в країні. У своєму зверненні до президента України депутати висловили стурбованість ескалацією політичного протистояння у столиці. Натомість місцева опозиція вимагала внести до звернення заклик покарати винних у скоєнні злочину.

Керівництво області заявило про стабільність і робочу атмосферу в Харківському краї. Але вже під час самої позачергової сесії невідомі кинули в мітингувальників на площі «Свободи» піротехніку. Міліція затримала чотирьох провокаторів.

Нинішня позачергова сесія обласної ради проходила за традиційним сценарієм, передбаченим у випадках, коли Харківська влада висловлює підтримку президентові і засуджує дії опозиціонерів. Набір промовців під час надзвичайних сесій майже однаковий. Окрім керівників області та міста, депутатів, біля трибуни директори заводів, керівники освітніх, медичних закладів, а також представники мистецьких кіл. Всі вони по черзі висловлюють обурення, тривогу через безлад, який триває в центрі Києва.

Голова обласної адміністрації Михайло Добкін висловив упевненість: провокації – це справа рук опозиції. Він навіть знає, хто збурював людей на Банковій.

«На Беркут напали Ультрас «Динамо» і «Карпат», яких підтримують нардепи з ВО «Свобода», – сказав Добкін. Ба більше, на його погляд, у країні реалізовується антиконституційний заколот.

«Сьогодні в країні заколот трьох неогетьманів, які намагаються захопити владу всупереч конституції та законності влади на всіх рівнях», – наголосив Михайло Добкін.

Під час позачергової сесії йшлося про те, що всі установи області працюють у звичайному режимі. Харківщина не збирається долучатися ні до яких національних страйків чи рухів спротиву. А робітники заводів «Турбоатом» і ХАЗ пропонують створити з їхніх співробітників дружини на допомогу міліції, щоб у місті не допустити бійок чи дестабілізації.

«Передусім хочу сказати: на Турбоатомі все спокійно. Завод працює в звичайному режимі у три зміни. Михайле Марковичу, на заводі є ініціатива робочих – зібрати дружини, ми вийдемо на прохідні, ми не допустимо ніяких провокацій у нас на підприємстві», – заявив гендиректор «Турбоатому» Віктор Суботін.

Your browser doesn’t support HTML5

Харківська облрада відмовилася засудити силовий напад Беркуту на Євромайдані


Виступи опозиціонерів зустрічали вигуками «Ганьба»

Виступи обласних депутатів від «Батьківщини» регіонали та комуністи зустрічали вигуками «Ганьба». У Івана Варченка – члена фракції «Батьківщина» – було прохання внести до звернення вимогу рішучого осуду дій «Беркута» під час розгону Євромайдану в Києві у ніч на суботу.

«Закликаємо притягти до відповідальності винних у скоєнні цих злочинів», – вимагав Харківський опозиціонер Варченко. Але його прохання зависло у повітрі. У своєму зверненні депутатська більшість закликала усі політичні партії і громадські організації об’єднатися навколо національних інтересів та збурювати суспільство.

Але спокій у Харкові, про який заявляли промовці з трибуни, ще під час сесії порушили вибухи піротехніки. На пікетувальників із «Батьківщини» та «Свободи» напало близько 10 міцних чоловіків, у людей почали кидати петарди. А деякі мітингувальники навіть кажуть про застосування проти них сльозогінного газу.

Безумовно, провокація. От дивіться, стояла міліція і раптом вона зникає. І ми бачимо якісь вибухи-вибухи
Олена Трухіна
«Безумовно, провокація. От дивіться, стояла міліція і раптом вона зникає. Відходить до будівлі і ми бачимо якісь вибухи-вибухи. Я так розгубилася, в шоці, ще й ось це вухо заклало», – розповіла Олена Трухіна, що на мітингу стояла з державним прапором.

Харківська міліція підтвердила факт несанкціонованого використання піротехніки під час пікету. За словами заступника начальника обласного управління міліції Миколи Голуба, правоохоронці затримали чотирьох порушників громадського порядку.

А у вівторок в Харкові відбудеться наступна сесія з обговорення соціально-політичної ситуації в Україні – на позачергове засідання збирають депутатів міської ради.