Захарченко заборонив своїм підлеглим застосовувати силу проти мітингувальників

Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко дав вказівку працівникам органів внутрішніх справ утримуватися від застосування сили проти учасників мирних акцій, а також попередив організаторів цих акцій про спільну відповідальність за безпеку їхніх учасників.

«Віталій Захарченко заборонив працівникам відомства застосовувати силу до учасників мирних зібрань, що наразі відбуваються в столиці України й інших містах держави», – йдеться в заяві міністра.

У заяві також зазначається, що глава МВС неодноразово звертався до громадян, які беруть участь у масових заходах, із проханням утримуватися від порушень законодавства.

«Він закликав людей бути толерантними й обережними, не піддаватися на провокації, з повагою ставитися до оточуючих, а також повідомляти про підозрілих осіб до міліції», – наголошує прес-служба МВС.

Глава МВС зазначає, що правоохоронцям наразі вже відомо про частину організаторів і координаторів правопорушень, які сталися в Києві в період з 24 листопада по 1 грудня.

«Частину активних учасників заворушень уже затримано, відкрито низку кримінальних проваджень. Спектр вчинених зловмисниками порушень коливається від випадків хуліганських дій до захоплення будівель органів влади та заподіяння тілесних ушкоджень правоохоронцям», – нагадали в прес-службі.

У зв’язку з цим Захарченко наголосив, що відповідальність за організацію, проведення, а також за наслідки акцій несуть їхні організатори.

Мітингувальники під час масових акцій 1 грудня в Києві захопили будівлю Будинку профспілок і київську мерію, де розмістили штаби і пункти обігріву учасників акції. Найбільші сутички були під Адміністрацією президента, після цього арештували 9 осіб за підозрою в їхній організації.