Опозиція: покарання чиновників за розгін Майдану – лише перший крок

«Беркут» розганяє мирних демонстрантів на Майдані, 30 листопада 2013 року

Повідомлення Генеральної прокуратури про посадових осіб, які віддавали команду бити студентів, і реакція на це президента свідчить: масовий мирний протест громадян на Майдані дає перші результати, заявляють в УДАРі.

«Влада змушена йти на поступки людям. Але поступки ці поки що – лише перші необхідні, але недостатні кроки для відновлення справедливості. Президент Янукович, відсторонивши конкретних посадовців, опосередковано вказав на реальних організаторів злочину 30 листопада. Адже у кожного із названих осіб є керівництво, яке не могло не знати про цей злочин», – йдеться в заяві, розміщеній на офіційному сайті УДАРу.

У партії заявляють, що безпосередній керівник Володимира Сівковича – секретар РНБО Андрій Клюєв. «Він зобов’язаний координувати питання, які належать до сфери національної безпеки. І якщо влада допускає звірства, подібні побиттю студентів – він повинен нести відповідальність, бо не міг про це не знати», – кажуть в УДАРі.

«Разом із намісником Януковича у Києві Олександром Поповим повинен відповідати також прем’єр Микола Азаров. Незаконне рішення очолюваного ним уряду спровокувало ініціативу громадян зібрати Євромайдан. А він робить вигляд, що нічого не сталося. Ще й плете нісенітниці та несе відверту брехню перед звезеними до Києва бюджетниками, яким його уряд затримує заробітну плату і соціальні виплати», – йдеться в заяві.

Також в опозиції наголошують, що разом із керівниками київської міліції Валерієм Коряком і Петром Федчуком має відповідати їхній керівник – міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. «Без його відома застосування спеціальних сил міліції з кількох регіонів України неможливе. А якщо він стверджує, що це сталося – це означає, що він не контролює ситуацію у ввіреному йому міністерстві, а відтак не може залишатися міністром», – наголошують в УДАРі.

Крім того, у політичній силі заявили, що названі владою особи несуть свою міру відповідальності за побиття людей і мають бути покарані.

«Однак разом із виконавцями злочину безперечно мають відповісти також його замовники і організатори», – наголосили в УДАРі.

Сьогодні генпрокурор Пшонка заявив, що ГПУ вручила повідомлення про підозру у перевищенні влади у зв’язку з розгоном Майдану 30 листопада заступнику секретаря РНБО Володимиру Сівковичу, голові Київської міської державної адміністрації Олександру Попову, на той час начальнику київської міліції Валерію Коряку і його заступнику Петрові Федчуку.

Президент Віктор Янукович відсторонив Попова і Сівковича.