Україна в 2014-му імпортує 30–33 мільярди кубів газу – Ставицький

Едуард Ставицький

Україна наступного року планує збільшити імпорт природного газу, повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький.

«Наступного року економіка України потребуватиме імпортної закупівлі газу в обсягах 30–33 мільярдів кубометрів», – сказав Ставицький.

Міністр ухилився від прямої відповіді на запитання, чи вилучено пункт про обов’язкові річні закупівлі газу в контракті, заявивши: «Це питання вже вирішено».

За словами Ставицького, тему транзиту на переговорах не обговорювали.

Крім того, він заявив, що Україна має намір продовжити переговори про створення консорціуму для управління газотранспортною системою країни у 2014 році.

«Щодо консорціуму, то наступного року ми це питання також розглядатимемо, тому що для нас важливе збереження обсягів транзиту газу через Україну», – сказав Ставицький.

Він не уточнив, яким може бути формат консорціуму – тристороннім, із участю Європейського союзу, або двостороннім із участю тільки України і Росії.

При цьому міністр назвав чутками розповсюджену у низці ЗМІ інформацію про «здачу труби Росії в обмін на знижку на газ».

Вчора під час візиту президента Віктора Януковича до Москви влада Росії пообіцяла Україні 15 мільярдів доларів комерційного кредиту. Росія розмістить у цінних паперах українського уряду відповідну частину своїх резервів із Фонду національного добробуту, заявив президент Росії Володимир Путін.

Крім того, російська влада погодилася знизити ціну газу для України більш як на третину.