Держбюджет обслуговуватиме передвиборну кампанію Януковича – Тягнибок

Київ – Регіонали хочуть ухвалити дербюджет-2014 на виїзному засіданні парламенту, не читаючи його, припускають в опозиції. Крім того, проект кошторису базується на результатах московських домовленостей між Януковичем та Путіним, що наражає Україну на небезпеку повторити долю Білорусі, зауважують у парламентській меншості. Тим часом у Партії регіонів обіцяють підвищити соціальні виплати і не приховують, що це допоможе Віктору Януковичу у передвиборній кампанії.

Депутати з опозиційних фракцій у середу заблокували президію та трибуну парламенту. Утім, це не завадило голові Верховної Ради Володимиру Рибаку відкрити пленарне засідання і одразу ж його закрити. Відтак відлік 30 днів простою, необхідних для розпуску парламенту, що згідно з заявами опозиціонерів входить в їхні плани, знову обнулився. Щоправда, за словами лідера «Свободи» Олега Тягнибока, дії Рибака були незаконними, оскільки у залі зареєструвалися лише 217 депутатів. Натомість регіонали стверджують, що регламент Верховної Ради не визначає кількості депутатів, необхідної для відкриття засідання.

Your browser doesn’t support HTML5

Все засідання Верховної Ради у середу, 18 грудня

Крім того, лідер УДАРу Віталій Кличко заявив, що опозиція готова розблокувати роботу Верховної Ради для розгляду держбюджету на 2014 рік.

Фракція Партії регіонів планує ухвалити бюджет вже у четвер

Тим часом, Кабінет міністрів у середу попередньо схвалив проект бюджету, і нібито вніс його на розгляд парламенту. Фракція Партії регіонів планує ухвалити бюджет вже у четвер. Опозиція ж цього документа не бачила і наполягає на тому, що його не можна ухвалювати поспіхом, наголошує Олег Тягнибок.

Ні комітети це питання не обговорювали, ні депутати не працювали над бюджетом
Олег Тягнибок
«Як можна, навіть теоретично, за такий короткий період часу ознайомитися з тими цифрами. Ні комітети це питання не обговорювали, ні депутати не працювали над бюджетом. Кабінет міністрів чекав відповідних цифр щодо ціни на газ, які вони отримали в результаті отої поїздки Януковича до Москви, але ухвалювати бюджет у четвер – це є абсолютно неприпустимо», – зазначає Тягнибок.

Крім того, Держбюджет, який базується на результатах домовленостей між президентом Віктором Януковичем та його російським колегою Володимиром Путіним, досягнутих у Москві 17 грудня, не сприятиме розвитку української економіки, а лише обслуговуватиме передвиборну кампанію Віктора Януковича, переконує Олег Тягнибок.

Україна може повторити долю Білорусі – Пинзеник

Тим більше, що обіцяний Путіним кредит у 15 мільярдів доларів та знижка ціни на газ до 268 доларів за тисячу кубометрів більше скидаються на інструменти впливу на Україну, яка ризикує втратити свою газотранспортну систему, зауважує депутат від УДАРу Віктор Пинзеник. За його словами, Україна може повторити долю Білорусі, яка отримала газ за тією ж ціною, наголошує Пинзеник.

«Саме цей варіант реалізується, бо дуже збігаються ці цифри щодо ціни. Дуже велика, ювелірна точність. Але ця цифра називалася ще півроку тому, як елемент домовленості про газотранспортний консорціум», – зауважує Пинзеник.

Водночас у Партії регіонів обіцяють лише те, що московські домовленості дозволять забезпечити витратну частину держбюджету-2014 і підвищити соціальні виплати. Про це говорить регіонал Володимир Макеєнко, який не заперечує й агітаційної складової кошторису.

Ми з таким бюджетом прекрасно увійдемо і у Новий рік, і у передвиборчу кампанію
Володимир Макеєнко
«Є базові дані, є ціна на газ. Будуть дуже сильно соціальні статті захищені: пенсіонери, багатодітні сім’ї. Ми з таким бюджетом прекрасно увійдемо і у Новий рік, і у передвиборчу кампанію», – каже Макеєнко.

Опозиція вимагає розгляду бюджету за повною процедурою

Опозиція вимагає надати депутатам проект держбюджету, розглядати його не раніше ніж за чотири дні після цього, за повною процедурою – у три читання, з врахуванням висновків рахункової палати, для чого наступний тиждень оголосити пленарним, заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Вони це хочуть робити знову на Банковій, як вони вже це робили у підворіттях
Арсеній Яценюк
«Їхня мета – це тишком-нишком красти мільярдні кошти українського народу і, скоріш за все, вони це хочуть робити знову на Банковій, як вони вже це робили у підворіттях. Ми не допустимо того, щоб процедура була порушена», – наголошує Арсеній Яценюк.

Утім, він не уточнює, яким чином опозиція домагатиметься від регіоналів виконання своїх вимог.