Спорт у затінку Євромайдану: біатлонні тріумфи і футбольний жереб

Вже понад місяць багатьом уболівальникам бракує часу для перегляду улюблених змагань – вихор політичних подій змусив змінити пріоритети. Спортивний огляд Радіо Свобода пропонує згадати найяскравіші події спортивного грудня.

Олімпійський біатлонний сезон узяв коротку паузу. Вже 3 січня уболівальники побачать своїх улюбленців на трасах німецького Обергофа, після цього заплановані ще два етапи Кубка світу, а перший старт в олімпійському Сочі відбудеться 8 лютого.

Лідери українського біатлону зараз перебувають в італійському альпійському Антхольці. Високогірна підготовка має допомогти жіночій частині команди зберегти фантастичні грудневі кондиції.

Олена Підгрушна, сестри Семеренки і Юлія Джима зустрічають олімпійський рік у статусі найкращої команди планети. У Кубку націй Україна йде на небаченому першому місці – попереду німкень, норвежок, росіянок і француженок.

У чільній десятці загального заліку Кубка світу одразу троє українок – Валя Семеренко четверта, Олена Підгрушна шоста, Юлія Джима сьома.

Головне питання, яке нині не дає спокою українським прихильникам біатлону, – чим є нинішні результати збірної. Це вихід на ще вищий рівень чи прояв «декабризму», за який доведеться розплачуватися на головному старті чотириріччя? Знатимемо це напевно лише за два місяці – остання жіноча гонка Олімпіади в Сочі, естафета відбудеться 21 лютого.

Власне, естафетний залік разом із німецькою командою українки зараз теж очолюють. В австрійському Хохфільцені і французькому Ансі ці дві команди обмінялися першим і другим місцями.

Не пасуть задніх українки і в особистих гонках. У спринті в Ансі Валентина Семеренко з одним промахом фінішувала третьою. Вже це було досягненням, але не головною вершиною для українки.

Гонку переслідування Валя розпочала з промаху під час першої стрільби, але зайві 150 метрів стали останньою невдачею під час цього старту. Наступні 15 мішеней Семеренко закрила, і саме це стало запорукою першої в кар’єрі особистої перемоги.

Футбольний жереб: важко, але цікаво

Українські футбольні клуби після завершення першої частини міжнародного сезону дізналися імена своїх опонентів у Лізі Європи – реальних в 1/16 фіналу змагання, потенційних, у разі перемоги – в 1/8 фіналу.

Жереб не був надто поблажливим. Єдиний сіяний серед них донецький «Шахтар» отримав у суперники чеську «Вікторію» з Пльзеня – непросту команду, яка в протистоянні з російським ЦСКА в останньому турі групового етапу Ліги чемпіонів відправила москвичів не лише з головного клубного турніру континенту, а й із єврокубків узагалі.

У разі успіху гірників у протистоянні з чехами вже на стадії 1/8 фіналу може відбутися зустріч двох українських команд. Щоправда, для цього одеському «Чорноморцеві», який в останньому турі групового турніру Ліги Європи здолав титулований голландський ПСВ, треба ще одне диво – пройти за підсумком двох матчів багаторазових чемпіонів Франції – «Ліон».

«Динамо» може потрапити до 1/8 фіналу, якщо пройде іспанську «Валенсію». Майже п’ять років тому на цій же стадії останнього Кубка УЄФА це киянам вдалося (1:1 удома, 2:2 на виїзді), і той сезон став одним із найуспішніших для сучасного «Динамо». Якщо іспанців пройти вдасться і цього разу, в наступному раунді плей-оф на киян чекатиме переможець пари «Лаціо» – «Лудогорець».

«Дніпро» в 1/16 фіналу зустрінеться з англійським «Тоттенгемом», а в разі успіху в цьому двобої в 1/8 на дніпропетровців чекатиме або ПАОК, або «Бенфіка».

Матчі 1/16 фіналу відбудуться 20 і 27 лютого, лише донеччани першу гру проведуть на виїзді.