Українська церква і Євромайдан

Київ – У ці складні для України дні церква стала важливою частиною громадського життя. Усі релігійні конфесії без виключення (християнські і нехристиянські) засудили використання сили проти мирних демонстрантів у ніч на 30 листопада у Києві. Тієї ж ночі побиті «Беркутом», налякані студенти знайшли притулок у Михайлівському Золотоверхому соборі, на території Михайлівського монастиря. І священики, і експерти кажуть, що розгін Майдану 30 листопада, як і спроби влади знести Євромайдан у грудні, відкрили нову сторінку української історії. І на цій сторінці церква служить не сильним світу цього, а тим, хто потребує допомоги і підтримки, незалежно від віросповідання і соціального статусу.

У ніч з 10 на 11 грудня мене розбудили дзвони Михайлівського собору – вони тривожно лунали вночі, оповіщаючи киян про небезпеку. Я встала, одяглась, вискочила на вулицю, прихопивши рюкзак із необхідними речами – з мого і сусідніх житлових будинків виходили люди, здебільшого чоловіки, і йшли у напрямку майдану Незалежності. Люди, яких зустрічала на вулиці, казали, що влада намагається у черговий раз «зачистити» наметове містечко Євромайдану.

Я пішла до Михайлівського монастиря, де один зі священиків сказав, що вдарити у дзвони дозволив настоятель монастиря отець Агафій. Пізніше у розмові з Радіо Свобода він пояснив, що у ніч на 11 грудня йому телефонували незнайомі люди, повідомляючи про події на майдані Незалежності і закликаючи вдарити у дзвони.

Без будь-яких вагань я дав благословення дзвонарям і вони протягом 4 годин вночі дзвонили в усі дзвони
Отець Агафій
«У ніч із 10 на 11 грудня до мене особисто, до насельників монастиря і до наших дзвонарів почали телефонувати люди. Це були і народні депутати, і прості люди, які у ті години були на майдані Незалежності. Дуже багато було дзвінків з-за кордону. Всі телефонували і слізно молили, щоб почали дзвонити дзвони Михайлівського монастиря, щоб розбудити киян, які могли би прийти на допомогу Майдану. Без будь-яких вагань я дав благословення дзвонарям і вони протягом 4 годин вночі дзвонили в усі дзвони», – розповів священик Радіо Свобода.

Згадуючи події 30 листопада, отець Агафій зазначив: «Справа не в політиці і не в поглядах тих людей, які прибігли до нас по допомогу у ніч на 30 листопада, тому що вони дійсно потребували цієї допомоги. І церква була зобов’язана їм допомогти. Тому що, якби ми відреклись від цих людей, закрили перед їхніми очима двері, то це би не принесло у майбутньому користі ні для церкви, ні для нашої держави, ні для суспільства», – каже отець Агафій.

Священик переконаний, що цими вчинками церква прислужилась українській державі й українському народові. Віддавна церква була важливим чинником державотворення, зазначає священик.

Варто зазначити, що після подій 30 листопада київські храми усіх конфесій відкрили двері учасникам Євромайдану.

Your browser doesn’t support HTML5

Патріарший собор Воскресіння Господнього перетворили у «криївку»


Польова каплиця Майдану

Євромайдан і сам має свою багатоконфесійну капличку: священики служать по черзі, позмінно, хтось приїздить до Києва на день, а дехто залишається на довший час. Отець Теодозій – представник греко-католицької церкви з Коломиї, служити до каплиці на Майдані приїхав після свого попередника.

«Щодня ми молимось, беремо участь у спільній молитві, Служби Божі відправляємо у цій польовій каплиці. Молимось за спокій і за мир. Ми знаємо, що все те є трудно, але сподіваємось на Боже чудо, бо ж Різдвяні свята починаються, коли чудеса можливі», – розповів отець Теодозій Радіо Свобода.

До каплиці на Служби Божі приходять люди різних конфесій, з різних куточків країни, каже священик, але їх об’єднує непохитність власного вибору – створювати незалежну європейську державу Україну.

УПЦ Московського патріархату: різні погляди на Майдан

Отець Андрій з УПЦ (Московського патріархату) упевнений, що у критичні для України дні церква повинна дбати про кожного українця, надаючи йому духовну і моральну підтримку, а за потреби і фізичного захисту.

«Вище церковне керівництво має своє ставлення до цих акцій. Тож рішення ухвалює кожен храм, точніше, його настоятель – особисто. Але не забудьмо, що церква відкрита для кожного бажаючого, соціальна місія церкви, людяна місія це якраз те, що розповсюджується на всіх людей без винятку», – пояснив отець Андрій у розмові з Радіо Свобода.

Він не поділяє позиції намісника Києво-Печерської Лаври митрополита Павла, котрий засудив Євромайдан. На круглому столі 11 грудня, який ініціював екс-президент України Леонід Кравчук, владика Павло похвалив міліцію і засудив нібито використання політиками дітей.

«Ми постійно чуємо: «Діти на майдані, діти на майдані». Чому туди пішли діти? Скільки платять тим дітям?» – сказав владика Павло, пише Релігійно-інформаційна служба України.

Експерти: церква стала частиною громади

Подібна ідеологія притаманна імперським і диктаторським режимам, зазначають незалежні експерти. Так, за словами київського політолога й історика Олександра Палія, події в Україні є не чим іншим, як мирною боротьбою з радянщиною і з олігархічною системою влади. І церква, її очільники у цій боротьбі є носіями суспільної духовності і моралі.

Люди виходять з Майдану кращими, ніж вони були, коли туди вийшли
Олександр Палій
«Для церкви є істини вищі від якихось матеріальних цінностей. Ця позиція стосується, серед інших, і окремих священиків УПЦ (Московського патріархату), є надзвичайно конструктивна. Тому люди виходять з Майдану кращими, ніж вони були, коли туди вийшли. Це є дуже важлива риса, як і те, що такою ж важливою була цілісність церкви», – прокоментував для Радіо Свобода Олександр Палій ситуацію в українській церкві.

Оглядач тижневика «Дзеркало тижня» Катерина Щьоткіна зазначає, що українська церква – без конфесійних уточнень – стає частиною суспільного, громадського життя у країні.

Церква є присутньою і допомагає, де може
Катерина Щьоткіна
«Церква не піднімається на трибуни, не проводить показових виступів на тему «церква з народом», як це було у 2004 році. Просто церква є присутньою і допомагає, де може», – пише експерт.

Конференція європейських церков 20 грудня закликала усіх своїх членів, щоб ті запровадили особливі молитви за народ і зусилля церков України в їхній боротьбі за єдність, гармонію і хороше керівництво держави.

«Народ України глибоко шанує церкви і вони можуть зіграти вирішальну роль мирного врегулювання конфліктів шляхом діалогу і молитви», – пишуть автори заяви Конференції.