Різдвяний тріумф Підгрушної і Дериземлі (спортивний огляд)

Українські біатлоністи тріумфально проводять олімпійський сезон, але головний старт у Сочі ще попереду

Коротка пауза олімпійського біатлонного сезону добігає кінця – вже у п’ятницю улюбленці вболівальників повернуться на траси Кубка світу. Але частина зірок біатлону не стала чекати старту четвертого етапу в німецькому Обергофі, а вийшла позмагатися у престижній, хоча й неофіційній Різдвяній гонці в іншому німецькому місті Ґельзенкірхені.

На стадіоні Veltins Arena у присутності десятків тисяч глядачів 28 грудня на мас-старт і гонку переслідування вийшли 10 пар із восьми країн. По два тандеми представляли Німеччину і Норвегію, по одному дуету – Росію, Чехію, Словенію, Австрію, Італію і Україну. За синьо-жовтих змагалися Олена Підгрушна і Андрій Дериземля.

Перший вид програми українці провели посередньо, вони фінішували п’ятими – підвела влучність. За підсумками мас-старту Підгрушна і Дериземля програвали лідерам 37 секунд, щоправда, за правилами змагань перед гонкою переслідування це відставання ділилося на два.

І саме в другій змагальній дисципліні українська пара стала відігруватися. Спочатку лідери жіночої і чоловічої збірних вийшли до чільної трійки, а після невдачі норвежки Фанні Гурн Олена Підгрушна передала естафету Андрієві Дериземлі першою. Найстарший серед учасників Різдвяної гонки на останній стрільбі схибив одного разу, та все одно пішов на завершальний кілометр з лишком в околицях стадіону лідером з п’ятисекундним відривом від німця Флоріана Ґрафа. Зберегти першу позицію не вдалося – на одному з останніх поворотів Ґраф на радість співвітчизникам по внутрішньому радіусу обійшов українця.

Перемога принесла німецькій парі в складі Лаури Далмаєр і Флоріана Ґрафа автомобіль і 22 тисячі євро, а Олена Підгрушна і Андрій Дериземля отримали на двох 20 тисяч євро. Без призу організатори Різдвяної гонки не залишили жодного з двадцяти учасників – навіть росіян Катерину Юрлову і Максима Чудова, які фінішували останніми.

Фоменко вірить в Україну на Євро-2016

Федерація футболу України на засіданні свого виконкому підбила підсумки року. Найбільш очікуване рішення ФФУ – затвердження Михайла Фоменка головним тренером збірної України на наступний відбірний цикл до чемпіонату Європи 2016 року.

Вибір був безальтернативним – у чинному контракті Фоменка містився пункт про продовження терміну дії угоди ще на два роки у разі визнання попередньої роботи успішною. Попри те, що «синьо-жовті» так і не потрапили на чемпіонат світу до Бразилії, в Україні навряд чи знайдеться багато людей, які негативно оцінять досягнення досвідченого наставника.

Головний тренер вірить, що у нинішній українській збірній з футболу є перспективи. Про це Михайло Фоменко сказав після свого перепризначення. Він також прокоментував те, що його новий контракт з національною командою розрахований лише до 2015 року.

«Не я визначав термін нової угоди. Який контракт мені запропонувала федерація, такий я і підписав. Я відчуваю підтримку з боку керівників ФФУ, і якби не бачив перспектив в нинішній збірній, то не продовжував би контракт», – сказав Фоменко.

«Чим завершиться відбірний турнір Євро-2016? До цього моменту ще дожити треба. Будемо працювати, і час все розставить по своїх місцях», – додав тренер.

Тим часом, збірна України зараз шукає спаринг-партнерів для підготовки до наступного відбірного циклу. Ймовірно, що 5 березня українці зіграють із командою США. Серед інших можливих суперників – Алжир, Еквадор, Гондурас, Коста-Рика, Колумбія, Чилі.

«Надійшли пропозиції і від більш близьких до нас країн. Це Албанія, Білорусь, Вірменія», – розповів перший заступник голови комітету національних збірних ФФУ Володимир Лашкул.