Муфтій Киргизстану пішов у відставку через скандал навколо секс-відео

Рахматулла Еґембердієв, архівне фото

Муфтій Киргизстану Рахматулла-аджи Еґембердієв подав сьогодні у відставку через скандал із оприлюдненим в інтернеті відеозаписом його інтимних стосунків із жінкою. Як сказав сам муфтій Радіо Свобода, заяву про це він подав до Ради улемів (провідних релігійних діячів) Киргизстану особисто.

Рада улемів призначила тимчасово виконувати обов’язки муфтія його дотеперішнього заступника Максата Токтомушева. Вибори нового муфтія мають відбутися на з’їзді мусульман Киргизстану 8 лютого.

Еґембердієв раніше вже заявляв, що жінка з відео, яке з’явилося в інтернеті 31 грудня, – його дружина за ісламським законом; також був оприлюднений відеозапис людей, які сказали, що на відео їхня дочка, яка дійсно вже чотири роки живе з муфтієм.

У Киргизстані, де цивільне законодавство офіційно дозволяє тільки один шлюб, чимало чоловіків беруть собі додаткових дружин уже за ісламським правом, яке припускає до чотирьох дружин. Колишній муфтій має за офіційну дружину іншу жінку.

Рахматулла Еґембердієв став уже шостим муфтієм, який не втримався на посаді в Киргизстані за останні чотири роки через корупційні скандали та інші звинувачення. Його обрали на цю посаду на п’ятирічний термін у грудні 2012 року посеред звинувачень в уникненні податків.