Результат Вільнюського саміту назавжди змінив Україну – президент Литви

Даля Ґрібаускайте (п), Жозе Мануел Баррозу (л), архівне фото

Президент Литви Даля Ґрібаускайте заявила сьогодні, що результат саміту ініціативи Європейського союзу «Східне партнерство» минулого листопада у Вільнюсі, на якому керівництво України відмовилося підписувати угоду про асоціацію з ЄС, спричинив «історичні зміни». «Україна вже ніколи не буде тією, що раніше», – наголосила вона.

Як сказала Ґрібаускайте, виступаючи на сесії Європейського парламенту у Страсбурзі з доповіддю про успіхи «Східного партнерства» і результати головування Литви в Євросоюзі в минулому півріччі, цей саміт також дав новий імпульс «Східному партнерству». «Ми вклали серце й душу в те, щоб запевнити наших східних сусідів, що наша пропозиція партнерства щира й має засвідчити: саме Європа є для них центром тяжіння», – сказала президент Литви.

Президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу, зі свого боку, звернув увагу, що в той час, коли є стільки розчарованих у Європейському союзі, «те, що молодь, а іноді й зовсім уже не молодь, морозними ночами в Києві тримає так високо прапори Євросоюзу, на мою думку, підтверджує, наскільки важливий ЄС, його цінності не тільки для нас у країнах-членах, а й для решти світу».

Наприкінці минулого року влада України відмовилася підписувати угоду про асоціацію з ЄС, заявивши про необхідність залагодити відносини з Росією, які різко погіршила Москва через прагнення Києва до євроінтеграції. В Україні заявляють, що далі віддані ідеї євроінтеграції і прагнуть підписати угоду, але хочуть спершу додатково домовитися про умови її втілення. В Євросоюзі наголошують, що двері до підписання угоди залишаються відчинені, і все залежить від реального бажання української влади.