Хто змагатиметься за «Оскара»?

Американська кіноакадемія ще більше розігріла інтерес любителів кіно до майбутньої премії «Оскар». У четвер назвали остаточних номінантів, які змагатимуться за цю статуетку.

Найближчою до українського глядача була категорія «Найкращий фільм іноземною мовою», адже спершу українська стрічка «Параджанов» була в числі 71 іноземного фільму, які сподівались на номінацію. Однак ще 21 грудня з цього списку залишили 9 закордонних стрічок, і серед них вже не було українського «Параджанова», а сьогодні американська кіноакадемія урочисто назвала останні 5 стрічок у цій номінації. Їх оголосив у Лос-Анджелесі актор Кріс Гесворт: «На найкращий фільм іноземною мовою номінанти такі: з Бельгії – «Розімкнуте коло», з Італії – «Велика краса», з Данії – «Полювання», з Камбоджі – «Зникле зображення», і з Палестини – «Омар»»

За найкращий фільм року змагатимуться 9 стрічок, а серед них і «12 років рабства», «Афера по-американськи», «Вовк із Уолл-стріт».

Леонардо ді Капріо, який зіграв головну роль у стрічці «Вовк із Волл-стріт» номінується на найкращу чоловічу роль, і якщо акторові пощастить випередити у цій номінації своїх колег Кристіяана Бейла, Брюса Дерна, Матью МакКонахі, чи Чиветела Еджіофора, це буде його спільна перемога з режисером Мартіном Скорсезе, який номінується у категорії «найкращий режисер».

Велика конкуренція цього року у номінаціях на найкращу жіночу роль – це Сандра Буллок, Меріл Стріп, Джуді Денч, Емі Адамс і Кейт Бланшет за роль у фільмі Вуді Аллена «Жасмін» (за сценарій до цієї стрічки Аллена номінували також на цю золоту статуетку).

Детальніше імена номінантів можна побачити на офіційній сторінці американської кіноакадемії «Оскар».

Церемонія вручення «Оскар-2014» відбудеться 2 березня в Лос-Анджелесі. Раніше її планували на останню неділю лютого, однак через зимову Олімпіаду в російському Сочі церемонію «Оскара» перенесли на першу неділю березня.