«Закони 16 січня» офіційно оприлюднені

Сьогодні вийшли друком закони, ухвалені Верховною Радою 16 січня. Вони опубліковані в офіційних виданнях «Голос України» та «Урядовий кур’єр», хоча у понеділок увечері опозиціонери намагалися завадити такій публікації. Більшість положень цих законів набудуть чинності з дня, наступного за днем офіційного оприлюднення.

П’ять ухвалених парламентською більшістю законів викликали широку критику як такі, що порушують права людини. Ідеться, зокрема, про найширший за обсягом запроваджуваних обмежень закон «Про зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів» та інших процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян».

При цьому підпункт 5 пункту 18 розділу I відповідного закону (про запровадження норми про продаж sim-карт за паспортами) набирає чинності 1 травня 2014 року.

Закон «Про відповідальність за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі» набирає чинності через місяць з дня його опублікування.

Закон про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо заочного кримінального провадження набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування – 22 січня.

Закон про звільнення від кримінальної відповідальності учасників мирних зібрань, що відбувалися з 21 листопада до 26 грудня, набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і підлягає виконанню протягом 1 місяця. Цей закон звільняє від відповідальності, зокрема, бійців спецпідрозділу міліції «Беркут», причетних до побиття студентів 30 листопада 2013 року.