Українці їдуть до Давоса на пікет

Федір Довгич

У Давосі, на щорічних зборах Всесвітнього економічного форуму, на п’ятницю запланований «український день». Однак цього дня замість традиційного українського обіду, який щороку влаштовував підприємець Віктор Пінчук, на учасників щорічних зборів чекають інші акції – пікети і мітинги українців, які з’їдуться з різних країн Європи, щоб звернути увагу на ситуацію в Україні. На таку акцію прямує з Праги Федір Довгич – лікар-ветеринар, який не належить до жодної організації, але, як він пояснив в інтерв’ю Радіо Свобода, йому не байдужа доля України.

Ця акція узгоджена з владою Швейцарії. Українська діаспора Швейцарії це зробила. Завтра (у п’ятницю) від першої до п’ятої вечора відбудеться пікетування цього економічного форуму в Давосі.

– Скільки приблизно людей їде разом із Вами з Праги?

– Взагалі 10 осіб, дві машини. Одна машина їде зараз із Польщі, із Вроцлава, і одна машина – 5 людей – їде з Праги. Це наші власні машини.

– Чи Ви знаєте приблизно, наскільки масовою планується ця акція?

– Якщо я не помиляюсь, чекають в середньому близько ста людей, але там були питання в мережах, які підтримують (акцію – ред.), що може приїхати і більша кількість учасників, але все залежить від того, на скількох людей був виданий дозвіл на проведення акції.

– Ви домовлялися між собою в соціальних мережах?

– Так. Я шукав зараз у мережі Facebook, де маю зараз більшість своїх друзів, групи, які підтримують якісь акції спротиву, які будуть відбуватись в Чехії, в Празі, а потім побачив, що буде проводитись пікетування цього економічного форуму в Давосі. Я приєднався до цієї групи, потім знайшлися люди, котрі також бажали би їхати, ми домовились і сьогодні ввечері вирушаємо. На жаль, я не можу дуже вільно розмовляти українською, тому що рідною для мене є російська, цією мовою розмовляли мої батьки, через це інколи треба якийсь час, щоби я знайшов якісь підходящі слова.

– Але Ви дуже гарно говорите, мушу Вам сказати. Які гасла будуть на вашій акції у Давосі?

– Задача цієї акції привернути увагу до порушення людських прав в Україні. Також звичайно буде привернута увага до останніх подій. Будуть плакати, які можуть показати країнам Західної Європи, Америки, що гроші, які українські чиновники мають в європейських банках, можуть бути отримані несправедливим шляхом, вкрадені чи пов’язані з нелегальним бізнесом. Також звичайно, щоб привернути увагу до того, що відбувається останнім часом, це силові розгони демонстрацій і вбивства.

– Наскільки Ви вірите, що ваша акція може в якійсь мірі допомогти ситуації?

На жаль не можу бути зараз в Києві на барикадах, але таким чином мені дуже хотілося б підтримати цю нашу революцію
– Звичайно, якщо ми туди їдемо, то ми дуже сподіваємося, що максимально зможемо привернути увагу. Це таке місце, де, я думаю, буде дуже багато представників засобів масової інформації зі всього світу, які зможуть побачити цю акцію протесту. Я на жаль не можу бути зараз в Києві на барикадах, але таким чином мені дуже хотілося б підтримати цю нашу революцію.