Майдан і влада нарощують загони самооборони

Київ – Близько 20 тисяч учасників Самооборони Майдану нараховується у Києві та в частині українських міст, заявляє комендант Майдану в Києві та координатор його самооборони Андрій Парубій. Тим часом прихильники влади говорять про те, що загони самооборони і провладні народні дружини створюються в більшості українських регіонів. Проте вуличні заходи ці загони проводили здебільшого в Києві, Харкові та Криму. Обидві сторони висловлюють упевненість, що діють законно, згідно з нормами про формування народних дружин. Політологи припускають, що створення подібних воєнізованих організацій може викликати сутички, однак ризик розв’язання громадянської війни вони вважають незначним – через дуже низький, на їхню думку, рівень підтримки влади в Україні в цілому, і навпаки – високу підтримку Майдану.

Самооборона Майдану виросла до 39 сотень, загальна ж кількість самооборонців, які готові вийти на вулиці Києва – 12 тисяч, заявив у коментарі Радіо Свобода, комендант Майдану, народний депутат від «Батьківщини» Андрій Парубій.

«Одномоментно на Майдані чергує 1200 людей із Самооборони. Якщо похід – виходять лише ті, які не задіяні в охороні. Загалом у загоні Самооборони вчора було 12 тисяч осіб. Але вже сьогодні про створення таких загонів заявила низка регіонів, декілька – говорять про те, що такі загони створять завтра», – анонсує депутат.

За словами Парубія, загони Самооборони Майдану вже створені у Львові, Луцьку, Одесі, Чернівцях. Завтра, 11 лютого – вони будуть презентовані у Запоріжжі, Тернополі, Чернігові, Івано-Франківську та Харкові, зазначає комендант Майдану.

Водночас група депутатів від Партії регіонів та представників регіональних організацій цієї партії днями провела позачергові збори у Харкові. Вони заявили про створення так званого «Українського фронту», головним ініціатором виступив керівник Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. До лав нової організації увійшли представники більшості українських міст, заявила Радіо Свобода прес-секретар Добкіна Вікторія Маренич.

Входять до «Українського фронту» і громадські організації, й фізичні особи
Вікторія Маренич
«Зараз ми оформлюємо документи, – зауважує вона. – Центральний офіс буде у Харкові, він і поширюватиме більш детальну інформацію. В заснуванні організації брали участь люди з 21 регіону України. Я бачила людей навіть з Тернополя, Львова та Вінниці. Автором ідеї є лідер місцевої організації афганців Володимир Рижков. Входять до «Українського фронту» і громадські організації, й фізичні особи», – розповіла пані Маренич.

Your browser doesn’t support HTML5

До лав самооборони вступило вже 20 тисяч добровольців по всій Україні – Парубій


Українців об’єднало несприйняття Майдану – Царьов

Організації для протидії Майдану створюються в усіх регіонах України, оскільки більшість українців об’єднує неприязнь до нього, каже депутат-регіонал, один із засновників «Українського фронту» Олег Царьов.

«Більшість суспільства не підтримує Майдан. Наскільки активно діють відповідні місцеві об’єднання – залежить не так від регіону, як від позиції місцевої влади. В Харкові – це «Український фронт». В Луганську – свої організації. Але головне, що їх об’єднує – несприйняття Майдану», – ззаявив Царьов. За його словами, останні опитування свідчать, що близько 57% українців не підтримують протести на майдані Незалежності в Києві.

Війни не буде: у влади немає людей, готових добровільно ризикувати – Палій

Зовсім іншу статистику наводить політолог Олександр Палій.

У влади – підтримка вузька: силовики і кримінальні елементи, які діють виключно за гроші
Олександр Палій
«У влади – підтримка вузька: силовики і кримінальні елементи, які діють виключно за гроші. «Фронти», які створює КПУ – взагалі виглядають смішно, особливо в Києві, де їх підтримує менше відсотка мешканців, – коментує Палій. – Можемо говорити про створення кримінальних боївок для вирішення політичних питань. Але немає людей, які заради представників влади готові добровільно ризикувати. Я не бачив жодного не проплаченого провладного мітингу. Але й на проплачених – люди ховають обличчя, бо бояться».

Якщо комендант Майдану, народний депутат від «Батьківщини» Андрій Парубій говорить про 12 тисяч активістів загонів Самооборони Майдану, яку він координує, то організатори «Українського фронту», створеного в Харкові представниками різних регіонів – цифри не називають. Відомо лише, що на установчих зборах «Українського фронту» до нього повністю увійшла організація «Оплот» (400 осіб), і що в самих зборах взяли участь близько 6 тисяч осіб.

Народний депутат від «Батьківщини» Степан Кубів запевняє, що створення громадських народних дружин для додаткової охорони громадського порядку – є законним. Той самий аргумент наводять засновники провладних воєнізованих організацій. Закон «Про участь громадян в охороні громадського порядку» передбачає, що народні дружини на своїх зборах створюють самі громадяни. Втім, вони мають отримати згоду місцевого управління МВС, і після цього зареєструвати дружину в органі місцевого самоврядування. Відмовити їм можуть лише через неналежне оформлення документів, ідеться в законі.