Рівне: «Правий сектор» вдягнувся у «Беркут», люди мобілізувалися на Майдан

Рівне – Шоломами та бронежилетами «від «Беркута» бійці рівненського «Правого сектору» захищають себе від ймовірного штурму. Таку амуніцію бійці мають за трофеї, хоча й обіцяють згодом повернути. Напередодні пізно ввечері вони штурмували місцеву базу «Беркуту» і змусили покинути її близько півсотні правоохоронців.

«Правий сектор» в оточенні рівнян провів через живий коридор близько півсотні правоохоронців без обладунків – від бази «Беркуту» до вулиці Відінської. Цьому передувало кидання каміння і цегли у вікна установи, у відповідь – стрілянина та кидання шумових гранат з вікон беркутівської бази. Один із активістів упізнав серед «своїх» учасників штурму офіцерів із західного оперативного командування Міністерства внутрішніх справ, яке віднедавна дислокується у Рівному. Внаслідок цих подій поранений депутат обласної ради Віктор Кривун, одного з «беркутівців» люди мало не пошматували. До ранку біля бази лишилися чергувати представники «Правого сектору».

Спочатку ж люди лише закликали бійців «Беркуту» приєднуватися до них.
Такі ж вигуки лунали перед обласним управлінням міліції. Начальник міліції Дмитро Лазарєв на вимогу протестувальників був змушений зателефонувати до Міністра внутрішніх справ у присутності чотирьох делегатів від опозиції. Результат перемовин головний міліціонер області оприлюднив біля входу в управління, який заблокували городяни. Він запевнив їх, що рівненська міліція не чинитиме жодних незаконних дій стосовно громадян, а в столиці, мовляв, уже розпочалися переговори. Мітингувальники розійшлися, штурму міського управління не сталося.

Лояльність чи хитрість? – рівняни «моніторять» настрої в міліції

Хоча на словах рівняни отримали гарантії лояльності правоохоронців до мітингувальників, однак їм цього було мало. Тим паче невдовзі стало відомо про штурм столичного Євромайдану.

Начальник Рівненського міськвідділу міліції Руслан Мельник нагадав землякам, що всі попередні акції і штурми в області були «безкровними». Однак один із лідерів рівненського «Правого сектору» Роман Коваль зауважив, що нинішні вимоги рівнян ґрунтуються на прагненні захистити своїх співвітчизників у столиці.

Сьогодні рівненські «праві» знову прийдуть під стіни обласної міліції. Їхня вимога – не лише припинення силових дій влади, а й відставка президента Віктора Януковича. Лідер західноукраїнського «Правого сектору» Олександр Музичко заявляє, що в разі подальшої ескалації силовиками напруження в Києві протидія їм буде ще серйознішою. «Сядемо на танки й БТРи», – стверджував Музичко.

Рухові колон протестувальників, які масово прямують до Києва, працівники ДАІ не заважають, однак ретельно фіксують їх на посту поблизу міста Корець. А ось рух по Рівному активісти Євромайдану сьогодні заблокують. Оголошений страйк підприємців, депутати збираються на позачергову сесію, де вирішуватимуть лише політичні питання та проблеми безпеки в місті.

Тим часом військові частини, дислоковані на території області, приведені в бойову готовність. Напередодні колона рівнян побувала у всіх частинах Рівного та біля Західного оперативного командування. Військові запевнили, що злочинних наказів не виконуватимуть. Ось тільки в ситуації, що склалася, кожна сторона вважає дії іншої – незаконними.

Уночі в мережі Фейсбук рівненська журналістка Любов Романюк поширила повідомлення про те, що рівнянам вдалося повернути на виїзді з міста кілька автобусів із озброєними людьми в амуніції. Чи були це правоохоронці – невідомо.