Люди знають прізвище головного вбивці – це Янукович

Вбиті силовиками учасники протесту проти режиму Януковича, 20 лютого 2014 року

Валерій Лебедівський

(Рубрика «Точка зору»)

Після подій 20 лютого доконаним фактом стала відсутність легітимної влади в Україні – її легітимність розстріляна чергами з автоматів по мирних громадянах.

Проте і опозиція відстала від ситуації на кілометри спалених вулиць, сотні вбитих і поранених громадян. Адже ті можливі компроміси і перемови, про які вони говорять сьогодні, були актуальними лише до цих смертей.

Схоже, усі політики не помітили, що народ повстав! Сьогодні будь-які переговори зі злочинцями від влади в очах людей виглядатимуть як зрада! Той, хто ще не розуміє цього сьогодні, – завтра пошкодує сто разів!

Раджу кожному, хто зараз впливає на рішення, уважно перечитати прізвища та місця проживання убитих владою громадян: там є жертви з усіх куточків України. У цей час їхні труни прибувають додому… Чи вам забракло розуму уявити, що відбувається з їхніми рідними, знайомими, людьми, що жили поряд із ними? Їхній гнів уже не спинити постановами і змінами до Конституції! Цей гнів множиться і множиться! Зараз не до ком, процедур і крапок!

Люди знають прізвище головного вбивці: це президент Віктор Янукович! І кожен новий день його перебування на посаді множить безпощадний народний гнів! Дочасні вибори у грудні за участі самого Януковича – це динаміт, який ви свідомо підкладаєте під наше суспільство. Звертаюся до опозиції: ви хочете наглумитися над мільйонами, дозволивши вбивці вітати людей із Великоднем, стояти під нашим прапором, який з його наказу рвали палили і топтали, стріляючи у наших беззбройних прапороносців, кривлятися на День Незалежності під наш Гімн, який був останньою зброєю оборони мирним протестувальникам у ту страшну ніч 18-19 лютого? Люди співали, вмираючи, і вмираючи цілували прапор! Ці події зі свідомості людей не витерти, не змити, і вони соромом випечуть очі кожному з вас!

Зараз усі процедури пишуться на вулиці! І якщо політики не бажають стати самовбивцями,– до цих процедур вулиці мають прислухатися негайно.

Не зібравшись на засідання 18 лютого, де-факто парламент зробив собі харакірі. Так не треба займатися ще й саморозчленуванням посмертно! Ще є трохи часу, аби зробити кілька кроків, які бодай трохи втихомирять народний гнів.

По-перше, негайно змінити голову Верховної Ради – під це голосів стане.

По-друге, негайно змінити генерального прокурора, підібравши таку кандидатуру, якій стане сили волі порушити кримінальні справи проти усіх без винятку високопосадовців, починаючи із побиття студентів і закінчуючи сьогоденням. Міра їхнього злочину настільки велика, що вони одразу будуть не лише відсторонені з посад, а й опиняться за ґратами! Це позбавить Януковича озвірілої кліки бандитів, здатних на все. І водночас багатьом з Партії регіонів через страх за себе «відкриє очі».

По-третє – це наслідок двох перших кроків: після таких дій у парламенті швидко знайдеться 300 голосів, які проголосують за негайне усунення від влади Януковича – інстинкт самозбереження найсильніший з інстинктів у можновладців.

Якщо ж ці кроки не буде зроблено сьогодні-завтра, то післязавтра усі політичні інститути та інструменти люди перетворять на сміттєзвалище – невже ці три місяці нікого не навчили навіть елементарному аналізу. Уже сьогодні на Майдані є діючі офіцери! Із кожною годиною їх число зростатиме, а їхні звання вищатимуть! І зволікання політиків та кулуарні домовленості про поправки та ефемерні вибори у грудні призведуть до того, що люди закличуть офіцерів – і ті виконають свою присягу перед народом України: самі заарештують злочинців без усяких процедур!

Закликати до відповідальності чи совісті політиків після всього, що сталося, сенсу ніякого! Тому закликаю бодай до інстинкту самозбереження – реальні кроки робити треба негайно! У народу лише одна, справедлива вимога – відсторонити і покарати вбивць!

Валерій Лебедівський – голова Асоціації демократичного розвитку і самоврядування України

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Your browser doesn’t support HTML5

Силовики стріляють бойовими набоями із снайперських гвинтівок та автоматів Калашникова