МВС застосовувало зброю проти протестувальників незаконно – юрист

Your browser doesn’t support HTML5

Заява в.о. міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка про те, що міліція законно використовувала зброю на Майдані, не відповідає дійсності, заявив Радіо Свобода юрист, старший науковий співробітник Інституту держави і права Миколи Сірий.

«Застосування снайперів, за чинним законодавством, передбачається лише в конкретних випадках проти осіб, встановлених як особи, які є злочинцями і щодо яких ухвалені окремі рішення про знешкодження цих осіб. Снайпери за своїми інструкціями у категоричний спосіб не мають права застосовувати зброю до невизначеного кола осіб», – заявив Сірий.

За словами юриста, якщо аналізувати події 20 лютого, «то снайпери застосовували зброю і вбили декілька десятків осіб, які перебували поза зоною безпосереднього конфлікту».

Як каже Сірий, заява Захарченка є декларативною. «У ній немає посилання на жоден нормативно-правовий акт, і це не випадково. Тому що немає жодного нормативно-правового акту, який би давав правові підстави із застосування зброї снайперами, автоматичної зброї на ураження людей», – наголосив юрист.

«Ця заява свідчить про те, що МВС діяло незаконно», – каже Сірий.

Захарченко сьогодні заявив, що працівники міліції несли службу з охорони громадського порядку без вогнепальної зброї, і щоб дати беззбройним міліціонерам можливість вийти з-під обстрілу з найменшими втратами, згодом на Майдан прибули озброєні правоохоронці. «Вони застосували зброю у рамках вимог Закону України «Про міліцію», – сказав Захарченко.

За даними Міністерства охорони здоров’я, у сутичках у Києві з 18 лютого загинули 77 людей, 581 – постраждали.

За даними медиків Майдану, лише за вчорашній день у Києві загинули від 70 до ста людей, понад півтисячі були поранені. При цьому медики кажуть, що в більшості людей одиничні поранення в голову або в серце.