Російське мистецтво Києва проти інтервенції Росії

Київ – Російська культура в Україні не потребує захисту російських танків та автоматників – таку спільну думку висловили українські музейники й театрали, які спеціалізуються на російському мистецтві. Щоб показати всю абсурдність вторгнення російських військ у Крим та політичного тиску Росії на Україну, вони обіцяють просувати свої мистецькі проекти в південно–східні регіони України, та завітати з ними до найбільших російських міст. Політологи вважають такі кроки з боку інтелігенції ефективною протидією пропаганди Кремля, однак не очікують, що найближчим часом це зменшить градус військового протистояння у Криму.

Російська культура в Києві та інших містах України успішно розвивається і не потребує захисту з боку Російської Федерації, етнічні росіяни не зазнають гонінь. Більше того, культурне життя різних народів, які живуть в Україні, тісно інтегроване – з такою заявою виступили сьогодні провідні діячі російської культури в Києві. До заяви долучилися народна артистка України Лариса Кадочникова, директор музею Пушкіна Наталя Тішаєва, художній керівник Театру російської драми Михайло Резнікович та інші очільники театрів, музеїв та мистецьких проектів, які опікуються в Україні російською культурою. Культурні діячі як один заявляють, що нині найбільшою загрозою для їхньої діяльності є агресивна зовнішня політика Кремля та, зокрема, вторгнення російських військ до Криму.

Зокрема, київські театрали та музейники мають спільні проекти з російськими колегами, і зараз останні телефонують і цікавляться в своїх українських партнерів, чи не зазнали вони «нападів бандерівців». І дуже дивуються, дізнавшись, що всі ці заклади працюють, і за час Євромайдану в них не розбили жодного скла.

Діячі російської культури в Києві наголошують, що їхня робота невіддільна від культури української. До прикладу, вистава про Тараса Шевченка в Театрі російської драми нині йде двома мовами, українською та російською, оскільки Шевченко писав ними обома. В умовах політичної напруги, яка має місце на півдні та сході України, митці налаштовані просувати свої проекти в ці регіони, щоб переконати їх мешканців, що зміна влади в Україні їм не загрожує. Окремі вистави та експозиції з Києва в найближчі місяці вирушать до Москви та Петербурга.

Про те, що змусило українських представників російської культури вдатися до такого кроку, Радіо Свобода пояснив Юрій Вакуленко, директор Національного музею російської культури в Києві.

Росіяни, позбавлені правдивої інформації про Україну
Юрій Вакуленко
«На жаль, росіяни, позбавлені правдивої інформації про Україну, вони думають про Україну зовсім інакше, ніж ми. Це ми обурюємося: як вони могли, іти брат на брата? Але це не проблема відносин Росії та України: за 23 роки національний месидж, національна ідея в Україні майже не отримувала свого розвитку. Ми – світлий, життєрадісний народ, любимо свою країну. Але забуваємо, що для її збереження треба вдаватися до певних дій. Я народився не в Україні, але за походженням я українець. Коли я пояснюю своїм російським знайомим одну важливу річ, вони починають мене розуміти: коли про Україну кажуть погано, в мене виникає якийсь внутрішній опір, і навіть лють», – підсумовує директор музею.

Протест російського мистецтва руйнує систему пропаганди Кремля –– політолог

Такі заяви представників російської культури в Україні можуть суттєво вплинути на громадську думку громадян Росії та мешканців південно-східних регіонів України, вони є елементом протидії російській пропаганді, вважає російський політолог українського походження Олеся Яхно. Втім, що такі дії в інформаційному просторі навряд чи зможуть вплинути на перебіг військової інтервенції в Криму, припускає Олеся Яхно.

Кремль переконував російських та українських громадян, що владу в Києві захопили бандерівці та нацисти
Олеся Яхно
«Така реакція з боку російської інтелігенції України важлива: не з точки зору впливу на дії російської влади, бо на неї важко впливати. Водночас – це хороша протидія пропаганді, за допомогою якої Кремль обґрунтовує своє військове втручання. Гарною ідеєю є те, що російська інтелігенція приїжджатиме зі своїми проектами (з Києва) на схід та південь України та в Росію. Подібними діями Україна підриває самі засади російської міфотворчості, – наголошує політолог. – Так, Кремль переконував російських та українських громадян, що владу в Києві захопили бандерівці та нацисти, а тим часом нова влада призначає керівником Дніпропетровської області одного з лідерів єврейської громади в Україні».

За спостереженнями Олесі Яхно, пропаганда російської влади стосовно вторгнення до Криму стає дедалі менш ефективною завдяки соцмережам: інформація про те, що представники різних національностей в Україні почуваються добре та не потребують захисту, доходить і до пересічних росіян, які донедавна брали інформацію про сусідні держави лише з телебачення.

Між тим, в соцмережах з’являється дедалі більше блогів російських туристів та українців російського походження, які підтримують українську революцію та виступають проти військової агресії Москви.