США знову застерігають Росію через Крим

Джей Карні на прес-конференції в Білому домі, Вашингтон, 14 березня 2014 року

Сполучені Штати Америки шкодують, що Росія не обрала можливості піти на деескалацію становища навколо її вторгнення до України, можливості залагодити кризу мирно й дипломатично, заявив у п’ятницю речник Білого дому США Джей Карні.

Він висловив сподівання Вашингтона на те, що Росія все ж скористається можливістю вирішити свої занепокоєння щодо України відповідно до норм міжнародного права і з дотриманням суверенітету і територіальної цілісності України. Але, визнав речник, часу до планованого на неділю «референдуму» у Криму лишилося дуже мало.

Тож, нагадав він, якщо Росія піде на ескалацію конфлікту, і США, і їхні партнери в Європейському союзі змусять Росію заплатити за це.

Раніше у п’ятницю державний секретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на зустрічі не змогли дійти згоди щодо виходу з кризи. Росія заявила, що «поважатиме волевиявлення кримського народу», США ж пропонували інші шляхи виходу й застерігали, що, якщо Росія не змінить курсу, за це «настануть наслідки».

Сполучені Штати Америки і Європейський союз заявляли, що, якщо Росія не доможеться від проросійської фактичної влади Криму скасування призначеного на неділю «референдуму» про вступ півострова до її складу, вже в понеділок будуть запроваджені персональні санкції проти низки російських і фактичних кримських посадовців, а в разі дальшого загострення ситуації настануть і економічні санкції проти Росії.