У потерпілих під час сутичок у Харкові поранення дробом та гумовими кулями – лікар

В результаті сутичок між радикально налаштованими групами людей з «георгіївськими стрічками» та представниками організації «Патріот України», що входить до об’єднання «Правого сектору», загинуло двоє чоловіків: одному з них було 20 років, іншому – 31 рік. Упродовж ночі до міської лікарні швидкої та невідкладної допомоги були доправлені п’ятеро поранених, серед них один тяжко поранений міліціонер, повідомив кореспондент Радіо Свобода.

«Всі вони мали паранення дробом в різні ділянки тіла – це голова, зона обличчя, верхні кінцівки. Поранений співробітник правоохоронних органів перебуває в стані, ближчому до середньої тяжкості», – повідомила головний лікар міської лікарні невідкладної допомоги Олена Ковальова.

В харківському обласному управлінні МВС розповіли, що під час масової бійки застосовувалася вогнепальна зброя. Щоб припинити перестрілку й умовити вийти з офісу «Просвіти» активістів «Патріоту України», з ними проводилися перемови, в яких брав участь голова обласної держадміністрації Ігор Балута, міський голова Геннадій Кернес та керівництво обласного управління міліції, СБУ та прокуратури.

За словами учасника перемов Геннадія Кернеса, забарикадовані в офісі члени «Патріоту України» висували вимоги. «Вони вимагали, щоб їм була надана можливість полишити Харків, щоб їм була надана можливість вийти із заблокованого приміщення. У них вилучені три обрізи, три мисливські рушниці, одна бойова гвинтівка, два пістолети, налаштовані на бойові патрони, – це інформація від МВС», – заявив Геннадій Кернес.

Your browser doesn’t support HTML5

У Харкові стріляли тільки ті, хто оборонявся в офісі «Просвіти» ‒ Кернес


Член політради «Правого сектору» Олег Однороженко заявив раніше, що представники його об’єднання під час сутички на вулиці Римарській зброї не використовували.

Керівництво «Правого сектору» також попереджає про підготовку нових провокацій у Харкові від їхнього імені з боку проросійських організацій. Напади можуть спровокувати бійці «Оплоту», що замаскуються під «Правий сектор», заявили там.

«Нам відомо, що організаторами цих провокацій є бійці так званої організації «Оплот», яку підтримують колабораціоністи і прокремлівські політики та бізнесмени. Усі підрозділи «Правого сектору», зокрема в в Харкові, попередили про заплановані провокації. Активістам, які випадково опиняться в епіцентрі конфлікту, наказано поводитися максимально толерантно. Ми з усією відповідальністю заявляємо, що «Правий сектор» не проводитиме сьогодні жодних масових акцій та не бере участь у мітингах, зібраннях та маніфестаціях у Харкові. Усякі повідомлення про те, що за бешкетами, які можуть спалахнути у Харкові цієї ночі, стоїть «Правий сектор», є цілковитою брехнею та спланованою провокацією», – заявила політрада «Правого сектору».

Голова Харківської обласної держадміністрації Ігор Балута заявив, що, відповідно до рішення суду, так званий «віче-референдум» проросійських сил, призначений на 16 березня, є незаконним. «Зважаючи на ті обставини, що склалися, на загрозу провокацій, суд ухвалив рішення про заборону проведення масових заходів у Харкові. Правопорушники будуть нести відповідальність. Зараз важливий спокій, вміння не піддаватися на провокації», – наголосив він.

У своєму зверненні Ігор Балута також вимагає від СБУ, МВС, прокуратури рішуче забезпечити порядок у Харкові та Харківській області.