Крим: вареники за єдність України і проти «референдуму»

Your browser doesn’t support HTML5

Флеш-моб на підтримку єдності в Криму

Вікторія Веселова

У неділю 16 березня, кримчани збираються не лише на виборчих дільницях. Ті, хто «всекримський референдум» не визнав, запрошують на свої кухні сусідів і друзів. Сьогодні вони готують не паспорти для участі в «голосуванні», а українські вареники.

Ідея з проведення такого своєрідного флеш-мобу прозвучала напередодні з вуст активістів, які зібралися в суботу на мітинг проти проведення «референдуму» та на підтримку миру в Україні. Тож кілька десятків, а може й сотень, кримських родин цілий день приймають гостей.

У родині Абібулаєвих господарки – дві сестри – зібралися куховарити ще зранку. Вирішили готувати дві страви: кримськотатарські чебуреки та українські вареники. Останні вирішили зробити за різними рецептами: класичні українські з картоплею та грибами, а також по-тернопільськи – з картоплею та сиром.

На столі – великий шар тіста та кілька тарілок із начинкою для майбутніх страв.

Одна з господинь Зінає Меметова каже: якою б не була доля України у подальшому, національна страва українців не повинна зникати зі столу. І ніякий «референдум» не повинен бути причиною для поділу українців, кримських татар та росіян на ворожі групи.

«Ми проти «референдуму», котрий вважаємо нелегітимним. І ми – за Україну. Вареники вважаються національною стравою України, і ми не дозволимо ніякій владі, у тому числі і російській, щоб з нашої кухні вивели цю прекрасну страву. В нас живе дух патріотизму», – каже Зінає, не припиняючи виліплювання вареників.​

У кухні, де готуються страви, висить український стяг. На господинях – жовто-блакитні стрічки. Проте посмішок на обличчі немає. Коли мова заходить про те, що буде потім, не стримують сліз.

Сьогодні у їхній хаті багато гостей: сусіди, родичі та друзі. Усього близько 20 осіб. Майже весілля, зазначають господині. «Іноді буває, що і на весіллі менше людей збираються, ніж у нас сьогодні», – кажуть вони.

На жаль тільки, привід не настільки святковий. Проте речі у їхній домівці ніхто не збирає. У Криму їх тримає багато чого. Та поки про це говорили, вареники зварилися. З’їли з апетитом.

Схоже, знову настрої у суспільстві формуються на кухнях…


Вікторія Веселова – кримська журналістка

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода