Банківський сектор у Криму дестабілізовано надовго – Сугоняко

Люди стоять в черзі до банкомату в Сімферополі, 18 квітня 2014 року

Київ – Банкомати або не працюють, або біля них черги, зняти можна тільки невеликі суми, а повернути депозити неможливо – така ситуація нині в банківському секторі окупованого Криму. Банкіри кажуть, що чекають роз’яснень від української та російської влади. А експерти наголошують, що банки мають або перереєструватися у Російській Федерації, або налагодити обслуговування клієнтів у суміжних регіонах.

«ПриватБанк» у Криму після триденної перерви частково відновив роботу. Люди отримали змогу зняти свої гроші, але лише в банкоматах і тільки по 500 гривень на добу, із зарплатних та соціальних карток. Користувачі банку загалом невдоволені таким станом справ, але є й ті, хто ставиться до ситуації спокійно.

Наразі «ПриватБанк» припинив роботу відділень у Криму до отримання роз’яснень від Нацбанку України та місцевої влади, заявив Радіо Свобода речник «ПриватБанку» Олег Серга.

Ми вклали в економіку регіону мільярди гривень, і хотіли б отримати гарантії їхнього повернення
Олег Серга
«Ми зупинили роботу відділень і обслуговування клієнтів. Бо наразі не маємо чітких правових засад для роботи, а крім того – на території Криму не працюють національні платіжні системи. Чекаємо роз’яснень від усіх сторін. Зараз на півострові наш банк стикнувся з низкою технічних проблем. Ми вклали в економіку регіону мільярди гривень і хотіли б отримати гарантії їхнього повернення», – зауважує банкір.

Тим часом у Криму працюють з перебоями й інші банки. Найчастіше банкомати стоять без грошей, або видають кошти лише клієнтам свого банку, відділення зачинені, депозити повернути неможливо, розповідають місцеві мешканці.

Your browser doesn’t support HTML5

У Криму частково відновилася робота «ПриватБанку»


Дії банків у Криму не регулюються законами жодної країни

Українські банки в окупованому Криму опинилися у правовому вакуумі, пояснює параліч банківської системи півострова економіст Олександр Жолудь.

«Ситуація дивна, її не регулює ні українське, ані російське законодавство, законодавства ж Кримської автономії про банківську систему взагалі не існує. Якщо продовжувати вважати Крим українською територією, то банки на півострові можуть працювати за правилами надзвичайного стану, які в законодавстві вже прописані. З точки зору російських законів, мають змогу працювати лише банки з російською ліцензією. А поки вони її не отримали, вони поза законом», – говорить Олександр Жолудь.

Нормальна робота «ПриватБанку» та інших банків на Кримському півострові навряд чи відновиться, вважає президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Те що відбувається – надовго дестабілізувало банківський сектор у Криму
Олександр Сугоняко
«Як будуть поводитися росіяни в Криму, спрогнозувати важко, – каже він. – Українські банки в Криму – це українська власність. Якщо представники російської влади захочуть їх націоналізувати, за всіма міжнародними нормами їх мали б викуповувати. Втім, я не знаю, чи це можливо. Однозначно можу сказати: те, що відбувається, надовго дестабілізувало банківський сектор у Криму».

Олександр Сугоняко припускає, що українські фінансові установи спробують налагодити обслуговування мешканців півострова в інших регіонах України. Таку ж пораду дає банкірам і Олександр Жолудь, але для цього, наголошує він, українська влада має ухвалити рішення про тимчасово окуповані території. Він наводить дані, за якими банки позичили кримчанам близько 6 мільярдів гривень, а кримському бізнесу – 16 мільярдів. Економіст наголошує, що банки зможуть відновити свою роботу в нових умовах, лише якщо забезпечать сплату відсотків за цими кредитами. В іншому випадку українська фінансова система зазнає збитків на суму цих кредитів, підсумовує Жолудь.

Тим часом міністр юстиції України Павло Петренко офіційно заявив, що ту власність, яка може бути втрачена в Криму, Україна має намір компенсувати, конфіскувавши російські активи в Україні і отримавши частину від їхньої конфіскації в ЄС.