«Росія перейшла на мову агресора» – Парламентський форум за демократію

Брюссель – Росія кинула виклик демократії та перейшла з мови засадничих прав на мову агресора, використовувану ще в минулих століттях. Такі заяви у четвер лунали в Європарламенті, де відбулося засідання Парламентського форуму за демократію. Дискусії були присвячені пошуку шляхів повернення до встановленого світового порядку, перекресленого Кремлем агресивною окупацією та насильним приєднанням частини української території.

Члени Парламентського форуму за демократію, депутати Європейського парламенту та гості, запрошені з Грузії, України та інших держав, поділилися своїми думками про розвиток демократії у світі і, зокрема, ситуації в Україні, яка вплинула на стабільність і безпеку євроатлантичної демократичної спільноти. Один із лідерів кримськотатарського національного руху, відомий захисник прав людини та народний депутат Мустафа Джемілєв, якого запросили до участі в форумі, розповідає, що «йшлося про тему, яка є злободенною не лише для України та Криму, а й для всієї Європи та всього демократичного співтовариства».

«Учасників форуму цікавило становище після окупації Росією частини української території – Кримського півострова. Шукали шляхи виходу з цієї кризової ситуації, міркували, що для цього може зробити світова демократична спільнота. Зрозуміло, що парламентарів дуже цікавив останній розвиток подій у самому Криму», – пояснює Джамілєв.

Росія повернулася на століття назад Ландсберґіс

Учасник форуму, відомий литовський політик, євродепутат Вітаутас Ландсберґіс сказав Радіо Свобода, що Росія своїми діями несе загрозу всьому світовому порядку.

«Ситуація, пов’язана з агресією та анексією Криму, яку здійснила Російська Федерація, стосується не лише Криму та України. Це – російська проблема та проблема всього світу. Весь світовий порядок зі збереження планети без війн, наскільки було можливо уникнути світової війни чи війни між великими державами – все це зруйновано», – каже литовський парламентар, додаючи, що Кремль повернув росіян на століття назад та встановлює новий лад, згідно з яким загальноприйняті міжнародні закони для них неписані.

Тим часом, Мустафа Джемілєв зі свого боку знову повторює, що кримські татари не визнають відокремлення Криму, вважають його територією України й далі домагатимуться виведення з неї окупаційних військ.

Ми готові стати на захист територіальної цілісності держав – член литовського Сейму

Президент Парламентського форуму за демократію, член литовського Сейму Емануеліс Зінґеріс переконаний, що Росія подала радикальним силам світу приклад силової дестабілізації міжнародного устрою.

«Подібного після Другої світової війни ми не бачили і це дуже небезпечний прецедент. Тому, демократичні сили Європи повинні негайно створити щось на зразок парасольки для України та інших держав, що шукають європейського шляху», – каже Емануеліс Зінґеріс.
Ми готові стати на захист територіальної цілісності цих держав. Шкода, що Росія перейшла на воєнну мову
Емануеліс Зінґеріс
«Виступаючи на Майдані, я бачив величезну кількість демократично налаштованих росіян, – додає він. – Ця демократична революція в Україні дала нам можливість зміцнити демократичні засади і в Молдові та Грузії. Ми готові стати на захист територіальної цілісності цих держав. Шкода, що Росія перейшла на воєнну мову. Але якщо виникне потреба, ми теж заговоримо з ними цією мовою».
Шкода, що в 21-му столітті, нам довелося повернутися в епоху тоталітарних режимів часів «Молотова-Ріббентропа
Емануеліс Зінґеріс
Втім, литовський парламентар каже, що продовження використання росіянами воєнних методів неминуче призведе до повної ізоляції Росії. «Демократичним силам Росії дуже складно протистояти пропаганді війни, яка там триває, – пояснює Емануеліс Зінґеріс, – Однак, на їхньому боці – вся демократична спільнота. Хоча, шкода, що нині, в 21-му столітті, нам довелося повернутися в епоху тоталітарних режимів часів «Молотова-Ріббентропа».

Після виступу у Брюсселі на Парламентському форумі Мустафа Джемілєв відбув до США, де 31 березня він має виступити на засіданні Ради безпеки ООН.

Під час свого перебування в США лідер кримськотатарського народу також має зустрітися з послом України в США Олександром Моциком, сенатором США Джоном Маккейном, спікером Палати представників Джоном Боннером, а також планує виступити у Фонді Карнегі та поспілкуватися із представниками діаспори