Посол ОБСЄ: ми не слідчі і готові чути усі зацікавлені сторони

Your browser doesn’t support HTML5

У десяти містах України починають спостереження експерти цивільної місії ОБСЄ. За словами виконувача обов’язків голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, посла Адама Кобєрацкі, експерти спостерігатимуть за відносинами і діалогом між представниками центральних, місцевих органів влади з громадськістю у нинішній складний для України час.

«Нам потрібні факти, нам потрібне дипломатичне, політичне уявлення про те, що тут відбувається. Ця місія спостерігачів не веде слідство. Наша справа дивитися, говорити і доповідати», – наголосив Адам Кобєрацкі.

Посол ОБСЄ розповів, що в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Донецьку, Дніпропетровську, Луганську, Чернівцях і в Києві працюватиме сто спостерігачів, десять з них починають роботу в Харкові. При потребі місія може розширитися до півтисячі експертів.

Як розповів Кобєрацкі, щотижня їхні спостерігачі відправлятимуть свої звіти до центрального офісу в ОБСЄ у Відні.

Відповідаючи на запитання присутніх у залі представників проросійських організацій про «діяльність неонацистських угруповань та ультраправих сил» в Україні, Адам Кобєрацкі зазначив: «якщо є такі угруповання, ми не будемо замовчувати таких аспектів».

Зі свого боку, присутні у прес-залі активісти проросійських громадських організацій виголосили послу ОБСЄ своє обурення бездіяльністю місії через нібито цілеспрямоване замовчування фактів насилля проти мирних громадян.

Прес-конференція моніторингової місії супроводжувалася пікетом проросійських організацій.