ЄС дає громадянам Молдови безвізовий в’їзд

Європейський союз остаточно затвердив рішення надати громадянам Молдови право короткотермінового безвізового в’їзду до країн Шенгенської зони. Очікують, що воно набуде чинності вже з кінця цього місяця.

Інституції Європейського союзу формально затвердили рішення скасувати візові вимоги для громадян Молдови, які мають біометричні паспорти. Як повідомили у Брюсселі, там очікують, що вже з 28 квітня молдовани з такими паспортами зможуть без віз відвідувати країни Шенгенської зони на термін до 90 днів за півроку.

Рішення підписали у Брюсселі президент Європейського парламенту Мартін Шульц і заступник міністра закордонних справ Греції, яка головує нині в Євросоюзі, Дімітріс Куркулас.

«Ми дуже раді, що зможемо зустріти в Афінах цього історичного дня, 28 квітня, президента Молдови», – сказав грецький урядовець про урочисту церемонію, яку з нагоди початку безвізового режиму з Кишиневом планують у столиці Греції.

Єврокомісар із внутрішніх справ Сесілія Мальмстрем, теж присутня на підписанні у Брюсселі, зі свого боку, назвала нинішнє рішення «великим досягненням і початком нового розділу» у відносинах між ЄС і Молдовою.

Таким чином, Кишинів зумів швидко обійти Київ, який іще минулого року був попереду в діалозі з Євросоюзом про безвізовий режим.

А Придністров’я хоче не в Європу, а в Росію

Тим часом у сепаратистському Придністров’ї значне число населення залишається на проросійських позиціях.

Більшість учасників опитування, яке зробило Радіо Свобода в містах Тирасполі й Бендерах у самопроголошеному регіоні Молдови, бачать своє майбутнє на «світлому шляху» до єднання з Росією, а з Євросоюзом у декого з них виникають асоціації «продати душу дияволові»…

Your browser doesn’t support HTML5

Європейський cоюз і Придністров’я


Україна відстала й тепер надолужує

Коли Молдова не марнувала часу, готуючись до безвізового режиму з Євросозом, то в Україні наприкінці минулого року попередня влада відмовилася ухвалювати один із законів, яких для цього вимагають у ЄС, – про неприпустимість дискримінації у трудових відносинах також за ознакою сексуальної орієнтації. Представники тієї влади, яка зупинила курс на євроінтеграцію і пішла на зближення з Росією, зокрема, тодішній голова уряду Микола Азаров, твердили відверту неправду, нібито Євросоюз вимагає від Києва «узаконити одностатеві шлюби».

Нинішня влада, зі свого боку, намагається надолужити згаяне. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв минулого тижня: «Ті рішення, які повинен був ухвалити уряд України, щойно підписані. Ми плануємо протягом цього року розпочати видачу біометричних паспортів і сподіваємось на те, що наші європейські партнери після остаточного впровадження цих рішень прискорять процес до безвізового режиму між Україною і Європейським союзом».

Крім того, низку законів має ухвалити й Верховна Рада. За оптимістичними припущеннями виконувача обов’язків міністра закордонних справ Андрія Дещиці, Україна могла б отримати безвізовий режим із ЄС, точніше, з країнами Шенгенської зони, до кінця цього року.

Як і у випадку з Молдовою, йтиметься про громадян України, власників біометричних паспортів, які відвідуватимуть європейські країни на загальний термін до 90 днів протягом кожних півроку.