Відень: вкраплення українського Майдану. Фотоблог

І ось я тут!
Старовинну будову Künstlerhaus прикрашають велетенські плакати, які навіть здалеку сигналізують: тут іде мова про Україну. 

Поки піднімаєшся величними сходами нагору, де з обох боків висять українські прапори, чуєш голоси, вигуки, сирени, якісь вибухи – «входиш в атмосферу». Це звуки Майдану, такими я пам’ятаю їх з відеокадрів останніх місяців.
 

У кожній залі, які розташовані по периметру квадрату, окрім картин, об’єктів, інсталяцій та плакатів, стоять телевізори – саме з них надходять звуки документальних фільмів про Майдан. Відвідувачі сидять і дивляться розповіді з німецькими та англійськими субтитрами.

Іду по квадрату, починаю з великих форм:

Предмети і знаряддя, якими користувалися для свого захисту протестувальники на Майдані, можна роздивитися ближче,

як, наприклад, побачити, з якої фанери були зроблені щити,

як вони кріпилися до руки,

чи оцінити, якими завбільшки були кирки, сокири, протигази чи каски, які в одній із зал тут підвішені над головою.

Також можна й постояти між «живими» шинами і сфоткатися на пам’ять:

 

Перед роботами митців Майдану стоїш подовгу. На деяких – до ста малюнків, кожен хочеться роздивитися окремо.
 

Є й відомі вже світлини, і колажі на тему цих драматичних подій:

Працівник будинку підходить і розповідає, як важливо було показати цю виставку у Відні, адже «тут так переймаються Україною!», і «ми ж не державна галерея, це ж Künstlervereinigung (асоціація художників), нам треба самим шукати кошти і організовувати виставки!». Справді викликає подив, яким швидким темпом була зібрана така кількість робіт, адже від початку Майдану – цього історичного дійства, за яким стежив увесь світ, і зміст якого всі знають без перекладу – пройшло лише трохи більше 4 місяців! А ще працівник будинку розповів, що на відкритті (10 квітня) побував «сам наш молодий міністр!» (міністр закордонних справ Австрії Себастіян Курц).


 

Для повноти інформації про відкриття виставки додаю лінк Посольства України, який знайшла в мережі.

І знову плакати, які вже облетіли Facebook:

Також подовгу роглядаєш у деталях оригінальні малюнки-агітки з подвійним змістом (часто з нецензурною лексикою) – у мене це викликало і посмішку, і навіть захоплення фантазією авторів:

Імена митців української Революції та кураторів виставки – а їх я нарахувала майже 40 – можна побачити тут, як і ознайомитися з більш розширеною інформацією.
 

Не у всіх відвідувачів виставка залишила схожі на мої враження. У книзі відгуків читаю і коментар українською мовою про те, що мета виставки «незрозуміла»,

як і лист підтримки від росіянки з Краснодара «Тримайтесь! Ми з вами!»

Я теж написала кілька слів у книзі. Подякувала Відневі за цю зустріч з краплиною революційного Майдану.