МЗС Росії обурене, що ОБСЄ не засудила обмеження на в'їзд для російських чоловіків

Очільник МЗС Росії Сергій Лавров

Російське МЗС звинуватило Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ в упередженості в зв’язку з тим, що воно не спромоглося засудити обмеження на в’їзд до України для російських чоловіків у віці від 16 до 60 років, які російська сторона називає «забороною».

Зовнішньополітичне відомство Російської Федерації закидає ОБСЄ фактичну підтримку зазначеної заборони, що почала діяти 17 квітня й стосується всіх чоловіків, громадян Росії, які не можуть довести, що їхня поїздка до України пов’язана з бізнес-діяльності або смертю родича.

МЗС Росії також поскаржилося на напади на кандидатів у президенти Олега Царьова й Михайла Добкіна на вході до телестудії.

Російське МЗС звернуло увагу на те, що генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун ці напади засудив, а ОБСЄ – ні.

Саме місії ОБСЄ в Україні відведена ключова роль у справі сприяння врегулюваня конфлікту на Сході. Учасники присвячених кризі в Україні чотиристоронніх переговорів у Женеві 17 квітня погодилися розширити завдання місії Організації з безпеки і співпраці в Європі. Її метою буде також спостереження за деескалацією ситуації, повідомив держсекретар США Джон Керрі.

«Ми домовилися, що спеціальна місія спостерігачів ОБСЄ, яка вже працює в Україні, матиме особливу роль у наданні допомоги українській владі і місцевим громадам у безпосередній реалізації заходів із деескалації. Ці кроки вони здійснюватимуть там, де вони найбільш потрібні у найближчі дні. Це означає невідкладний початок роботи», – наголосив держсекретар США.