ДЕЗА ДНЯ, 29 квітня. В Україні будують концтабори

Проросійські активісти озброєні загостреними металевими прутами напали на проукраїнський мітинг у Донецьку, 28 квітня 2014 року

В Україні будують концтабори, російські війська відходять від кордонів з Україною, донецькі ультрас напали на учасників антифашистської ходи – це чергова порція дезінформації та перекручення фактів від Кремля та російських ЗМІ.

Російські війська, які почали навчання біля кордону з Україною минулого тижня, повертаються на місця дислокації. Про це, як повідомляє сайт Міністерства оборони Росії, сказав глава Міноборони цієї країни Сергій Шойгу в розмові з міністром оборони США Чаком Гейґелем.

Водночас, НАТО не бачить ознак того, що десятки тисяч російських солдатів відходять від прикордонних із Україною районів. Про це повідомив представник блоку, пише Reuters.

«Зараз у нас немає інформації, яка б вказувала на відведення російських військових від українського кордону», – сказав представник Північноатлантичного альянсу у відповідь на прохання прокоментувати твердження Шойгу.

Крім того, Державна прикордонна служба України також не підтвердила факт відведення російських військ від українського кордону.

«Зараз рано коментувати ситуацію, оскільки її варто ретельно відстежити, адже відведення військ – це справа не однієї години. Проте станом на другу половину дня понеділка ми спостерігали поблизу кордону російські літаки, вертольоти, іншу військову техніку», – зазначили в ДПС.

Донецьке побиття: хто кого?

Донецькі ультрас напали на «учасників антифашистської ходи, які виступали проти вшанування есесівців з дивізії «Галичина», розповідає телеканал «Росія 24», показуючи при цьому кадри, з яких такого висновку зробити просто неможливо.

«Після серій провокацій ультранаціоналістів так званий марш миру перетворився на зачистку вулиць Донецька. Бити перехожих прутами і кийками радикали почали буквально за командою» ­таке журналіст Станіслав Назаров повідомляє з місця події.

Так само подає події і російське інформаційне агентство ИТАР-ТАСС.

Ось ті люди, яких ИТАР-ТАСС назвав учасниками «багатотисячного антифашистського мітингу»:

А на наступному відео видно, як виглядають нападники – не так, як футбольні ультрас. Ці одягнені в хакі і мають на собі російські «георгіївські стрічки». І нападали вони на акцію за єдність України.

«У Донецьку біля РСК «Олімпійський» о 18:00 пройшов мітинг «За єдину Україну», у якому взяло участь близько тисячі осіб. У 18:30 вони пішли пішою ходою у бік ТЦ «Донецьк-Сіті». На перетині вулиць Артема і Панфілова на них напали проросійські мітингувальники, які прийшли з Донецької ОДА. У них в руках були бити», – повідомляє МВС.

Водночас, журналіст інтернет-видання «Новости Донбасса» Віталій Сизов пише, посилаючись на очевидців подій, що вчора сепаратистам палиці і щити для побиття людей видавала міліція…

Концтабори для незгодних

Учора МЗС Росії висловило «крайню стурбованість кричущими випадками арештів громадських діячів південного сходу України та іншими фактами порушень прав людини київським режимом».

Зокрема в міністерстві стверджують, що Павла Губарєва, обраного «народним губернатором» Донецька, викрали і катували київські сили безпеки.

А повідомлення ЗМІ дають підставу говорити про початок політичних гонінь і репресій проти всіх, хто насмілюється висловлювати незгоду з владою Майдану. – йдеться на сайті МЗС Росії. – Крайнє занепокоєння також викликають дані ЗМІ про форсоване будівництво в Україні великих ізоляторів тимчасового утримання на тисячі людей, нібито для розміщення незаконних мігрантів. Такої кількості нелегалів в Україні немає, а споруди, що зводяться, за інформацією ЗМІ, дуже нагадують фашистські концентраційні табори. Мимоволі виникає питання, чи не планує київський режим заганяти туди незгодних співгромадян із південно-східних регіонів країни».

Керівник прес-служби Державної міграційної служби України Сергій Гунько розповів Радіо Свобода, що ж насправді російський МЗС назвав концентраційними таборами на 1000 людей.

«На сьогодні будуються в рамках проекту «Реадміт» два пункти тимчасового утримання нелегальних мігрантів. У Миколаївській області і в донецькій області. Обидва ці пункти розраховані на одночасне перебування ста осіб, вони не більші ніж це необхідно для ста осіб. Почали будувати у 2012 році, а мають завершити цього року. Відповідно до законодавства України, в такі пункти поміщуються виключно іноземці та особи без громадянства до закінчення процедури їхнього видворення. Українці перебувати там не можуть жодним чином, в жодному разі», – зазначив Сергій Гунько.

В Україні вже існують два таких пункти – у Волинській і Чернігівській областях – на 165 і 208 людей відповідно. Тож, де МЗС Росії побачило «ізолятори тимчасового утримання на тисячі людей, схожі на фашистські концтабори», залишається питанням.

Кернес – жертва Авакова?

Російський канал НТВ зробив припущення, що до замаху на Кернеса може бути причетний його «давній ворог Арсен Аваков».

«На думку аналітиків, очевидно, що спроба вбивства градоначальника була вигідна новій київській владі. Замовники напевно розраховували, що цей постріл викличе нову хвилю протестів прихильників федералізації, конфлікти і зіткнення. А це в свою чергу дозволить Києву влаштувати чергову каральну вилазку і виправдати перед обличчям світової спільноти так звану «антитерористичну операцію», – фантазує НТВ.