Президент Грузії не передбачає «українського сценарію» щодо його країни

Ґіорґі Марґвелашвілі

Президент Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі не вважає, що Росія може піти на «український сценарій» щодо його країни. Адже в Україні Росія має ресурси, яких не має у Грузії – в першу чергу, це відсутність єдності щодо європейського вибору в українському суспільстві, сказав він в інтерв’ю Радіо Свобода.

Президент Грузії не бачить нині безпосередньої загрози того, що Росія могла б вдатися в його країні до сценарію «українського зразка».

«Безпосередня загроза означає, що в найближчому майбутньому, сьогодні чи завтра, є можливість якихсь дуже гострих кроків проти нашої країни. В Україні Росія має ресурси, щоб впливати на її вибір. Серед цих ресурсів – бізнес, а також той факт, що українське суспільство не єдине у своєму європейському виборі», – сказав Ґіорґі Марґвелашвілі в інтерв’ю Радіо Тавісуплеба – грузинській редакції Радіо Свобода.

Зокрема, сказав президент, економіка Грузії вже не опиниться під загрозою, якщо Росія забажає відновити заборону на ввезення двох найпопулярніших продуктів грузинського експорту до цієї країни – вин і мінеральних вод.

Президент Грузії хоче добрих зв’язків із Росією

За словами Марґвелашвілі, він сподівається, що Росія зрозуміє: незалежна і суверенна Грузія не становить ніякої загрози російським інтересам. «Територіально цілісна, спокійна, сильна й захищена Грузія буде тільки на користь Росії», – вважає він.

Президент, формально безпартійний, але висуванець нині владного у Грузії руху «Грузинська мрія», при цьому скритикував тих у його країні, хто виступає за твердіший курс щодо Росії.

«Яким би неприйнятним це не видавалося тим політичним силам, які вважають, що гучними агресивними заявами, істеричними закликами можна когось у чомусь переконати, але я вважаю, що ми зможемо домогтися раціонального діалогу з Росією, хоч це й буде нелегко», – сказав Ґіорґі Марґвелашвілі, який виступає за продовження проєвропейського курсу Грузії і водночас за нормалізацію відносин із Росією, яка окупує сепаратистські частини його держави.