Сепаратисти Слов’янська кажуть, що позиватимуться до «Гаазького суду»

Бій за Слов’янськ у фотографіях

Антитерористична операція у Слов’янську, що на Донеччині, триває. За інформацією українських силовиків, «місто практично очищене від сепаратистів». Активна фаза АТО була відновлена у п’ятницю о 4:30 ранку. Упродовж її проведення загинуло двоє українських військових. Сепаратисти також заявляють про вбитих з їхнього боку. Сьогодні ж у місті не працювали школи та більшість крамниць, дороги були перекриті сепаратистами, не працював залізничний вокзал.

Після активної фази антитерористичної операції у Слов’янську наразі активних дій не спостерігається, розповів Радіо Свобода голова Слов’янського осередку ВО «Свобода» Сергій Лілеєв, який зараз перебуває у місті.

«Приблизно з 4-ї до 8-ї ранку була активна фаза дій антитерористичної операції. Нарешті наші спецслужби входили навіть у межі міста Слов’янськ. До цього бої відбувалися лише на околицях, а цього разу навіть у межах міста. Але це все було до 8-ї ранку, зараз, наскільки я розумію, наші війська відійшли і все затихло», – каже Лілеєв.

Станом на 12:00 за Києвом Слов’янськ був фактично заблокований, розповів Сергій Лілеєв. «В місті будуються нові барикади, рух транспорту практично перекритий, залізничний вокзал закрили на сьогодні. Вокзал, думаю, буде закритий і завтра. Місто заблоковане, але заблоковане воно терористами, а не армією. Терористи захопили вокзал, перекрили дорогу на Краматорськ і контролюють місто», – розповів Лілеєв.

Як повідомили деякі українські ЗМІ, станом на 15:00 залізничний рух у Слов’янську частково відновлений.

Your browser doesn’t support HTML5

Жителі села Андріївка блокують українські бронетранспортери


Сепаратисти кажуть, що просто були проти сланцевого газу

Мешканець селища Бильбашовка, що за 10 кілометрів від Слов’янська, який попросив не називати його імені, розповів, що наразі багато хто з проукраїнських громадян залишили місто, оскільки бояться розплати сепаратистів.

«Багато хто з активістів наразі перебуває у полоні. Їх тримають у підвалах місцевої будівлі СБУ. Якщо раніше ми виходили з українськими прапорами і могли провести якийсь мітинг чи пікет, то наразі це неможливо, за це можуть навіть розстріляти», – говорить він.

Міністерство оборони ж заявило про двох загиблих військовослужбовців і кількох поранених під час обстрілу із зенітно-ракетного комплексу вертольотів Мі-24 поблизу Слов’янська.

Сепаратисти тим часом заявляють і про втрати з їхнього боку. «Зростає кількість вбитих та поранених з нашого боку», – сказала Радіо Свобода речниця самопроголошеного мера Слов’янська Стелла Хорошова. Щоправда, про яку саме кількість вбитих і поранених йдеться, Хорошова не уточнила, але зазначила, що наразі готується позов до «Гаазького суду з прав людини», якого насправді не існує.

«Трон Києва зайнятий хворими людьми. А враховуючи, хто саме радить Києву, то можна зробити висновок, що світ і досі не прокинувся, адже в іншому випадку вже б давно порушили питання про самодурство Заходу. А ми ж просто не хотіли в ЄС, хотіли провести референдум про самовизначення і ми проти видобування сланцевого газу, що є рівносильним Чорнобилю. Зараз громадянське населення Слов’янська готує документи щодо звернення до Гаазького суду з прав людини на хунту», – заявила речниця самопроголошеного мера Слов’янська.

Ракети з продуктової крамниці

Наразі ж, за повідомленням українських силовиків, антитерористична операція у Слов’янську триває. Місто оточене силами АТО. За словами командувача Національної гвардії Степана Полторака, Слов’янськ практично очищений від терористів. За його словами, бійці Нацгвардії, які зараз перебувають у Слов’янську, готові до виконання бойових завдань.

Російське МЗС заявило, що операція українських силовиків у Слов’янську призведе до «катастрофи». «У Росії обурені початком у Слов’янську каральної військової операції із залученням терористів із «Правого сектора» та інших ультранаціоналістичних організацій», – заявили в російському зовнішньополітичному відомстві. Москва також звинуватила США та Євросоюз у знищенні шансів на мирне вирішення кризи в Україні через підтримку «організаторів держперевороту в Києві в їхній лінії на силове придушення протестів».

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт висловився щодо подій у Слов’янку так: «Українські гелікоптери були збиті під Слов’янськом. Я припускаю, що ці ракети купили бабусі у місцевій продовольчій крамниці», – написав Більдт у своєму «Твіттері».