До Одеси терміново вирушає урядова комісія

Проросійський демонстрант стріляє з у прихильників єдності України, Одеса, 2 травня 2014 року

Кабінет міністрів терміново відправив до Одеси першого віце-прем’єр-міністра Віталія Ярему, повідомила у п’ятницю пресова служба уряду.

Він очолить урядову комісію з питань численної загибелі людей під час проукраїнських акцій та пожежі в Будинку профспілок у місті, мовиться в повідомленні.

Як повідомляли з Одеси, в перестрілках і сутичках цього дня там загинуло не менш як 35 людей. Число жертв може зрости: серед поранених 17 у вкрай важкому стані, інформує Одеська міська рада. За її даними, шпиталізовані загалом 40 осіб, а по медичну допомогу звернулися 123.

Сутички спалахнули ще вдень, коли на колону фанатів футбольних клубів «Чорноморець» (Одеса) і «Металіст» (Харків), які цього дня грали в Одесі матч, а також інших громадян, що йшли з прапорами України й закликали до єдності держави, напали проросійські молодики в масках, із битами й шумовими гранатами. При цьому, за повідомленнями й фотографіями в соцмережах, частина міліції діяла спільно з радикалами й використовувала однакові з ними знаки належності – червоні стрічки на рукавах.

Нападники врешті опинилися в меншості і були змушені відступати, застосовуючи проти демонстрантів вогнепальну зброю. Українські демонстранти за допомогою пожежної машини пробили барикади сепаратистів і ліквідували їхній табір, що стояв на площі Куликове поле; частина проросійських нападників забарикадувалася в Будинку профспілок неподалік, відстрілюючись звідти і закидаючи активістів «коктейлями Молотова». У будівлі спалахнула пожежа. Активісти намагалися рятувати нападників, які вистрибували з вікон. У цій пожежі загинуло найбільше людей – 31.

У соціальних мережах пишуть, що в Одесі «НАТО – народна антитерористична операція».