Схід: сепаратисти твердять про «успіх референдуму»

«Референдум» посеред вулиці під дулами автоматів, Слов’янськ Донецької області, 11 травня 2014 року

Проросійські сепаратисти, які намагалися в неділю провести незаконні «референдуми» щодо «незалежності» підконтрольних їм нині частин Донецької й Луганської областей, заявили ввечері про «успіхи» своїх заходів.

Зокрема, в Луганську організатори заходу, які називають себе «центральною виборчою комісією» свого «референдуму», стверджують, що явка станом на 20-у годину склала нібито 81 відсоток, а в деяких місцевостях і понад 90 відсотків. Якийсь Василь Нікітін, що називає себе «прес-секретарем ЦВК», на цей час не навів іще ніяких «результатів підрахунків голосів».

У Донецьку в аналогічній «центральній виборчій комісії» стверджували, що явка склала понад 71 відсоток. Якийсь Роман Лягін, за його словами, «голова ЦВК», при цьому стверджував, що в області за «незалежність» проголосували понад 89 відсотків, проти були трохи більш як 10 відсотків.

Від яких чисел рахувалися ці відсотки, невідомо. В багатьох частинах цих областей «референдуми» взагалі не відбувалися; там, де вони були, часто працювали лічені дільниці, що спершу призводило до великих черг.

У неділю в деяких частинах Донецької й Луганської областей, які нині контролюють збройні проросійські сепаратисти з угруповань «Донецька народна республіка» й «Луганська народна республіка», намагалися провести незаконні «референдуми» щодо «незалежності» цих територій. Україна й держави світу вже заявляли, що ці заходи незаконні й нелегітимні, і їхнє проведення не має ніяких наслідків. Натомість Росія надала цим заходам щонайширшу інформаційну і, як вважають, і фінансову й організаційну підтримку – попри те, що її президент Володимир Путін на словах закликав сепаратистів відкласти ці «референдуми».

Минулого тижня Служба безпеки України оприлюднила запис перехопленої телефонної розмови одного з ватажків донецьких сепаратистів із лідером російського ультранаціоналістичного руху «Русское национальное единство» Олександром Баркашовим, у якому той вказував сепаратистам «написати», що за «Донецьку республіку» «проголосували» хай не 99, а 89 відсотків.

Відео: Служба безпеки України