Польща полегшує візовий режим для українців

Львів – Допоки візовий режим між Україною та Польщею колись буде скасований, окремим громадянам України все ж стане простіше їздити у сусідню державу. МЗС Польщі обіцяє з 15 травня полегшити візову процедуру. Але кому і як?

Простіше отримати шенгенську візу в польському консульстві буде тим громадянам України, які двічі мандрували Європою, як туристи, з шенгеньскими візами або ж однією національною, тобто польською. Якщо буде підтвердження оплати за туристичні послуги у Польщі, то мають надати річну багаторазову шенгенську візу.

Згідно різних соціологічних опитувань, більше половини громадян України, ще ніколи не були у Європі. Відповідно і ніколи не звертались по візу. Відтепер можуть отримати туристичну піврічну візу, щоб двічі відвідати країну Шенгену. Але однією з умов є пред’явлення документа про передоплату туристичної мандрівки, подробиці подання документів ще будуть оприлюднені.

Депортованим українцям буде простіше з візами

Натомість найбільш позитивне рішення від останніх домовленостей поміж урядами України та Польщі для українців, які примусово були виселені з Польщі, згідно з «Угодою між Урядом УРСР і Польським Комітетом Національного визволення про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР» 1944 року. Не лише переселенці, які виїхали в Україну після 1944 року, але й їхні дружини, діти та онуки і, відповідно, їхні чоловіки чи жінки, отримуватимуть багаторазові п’ятирічні візи, але якщо до того у них була бодай одна шенгенська віза. Якщо ж така категорія осіб не мала візи, то вони матимуть дворічну візу.

Генеральний консул Польщі у Львові Ярослав Дрозд наголосив, оскільки візи багаторічні, тому будуть платні, а це 35 євро.

«Ці особи мають подати підтверджуючі документи, що виїхали, згідно з угодою 1944 року. Це рішення стосується трьох поколінь, а відтак на території львівського консульського округу це буде декілька тисяч людей. Це дуже цікаве рішення, потрібне, а особливо для товариств «Лемківщина», «Надсяння», «Холмщина» чи інші», – каже дипломат.

Депортовані українці чи їхні рідні мають у консульство надати документи українського чи польського архіву, що підтверджує факт переселення.

Ярослав Дрозд наголосив, що найважливіше аби взагалі був скасований візовий режим для громадян України. Але допоки цього ще не сталось, тому будуть полегшувати отримання віз. Останніми місяцями потрапити у візовий центр чи консульство, щоб подати документи, у Львові неможливо. Оскільки хакери постійно ламають електронний запис і через телефонний зв’язок. І місця займають ділки, які потім перепродують чергу.

Відтак вже з 16 червня запроваджується нова система запису для здачі документів на візу у польське консульство у Львові. Зробивши передоплату за візову послугу у банку і отримавши спеціальний код для запису через інтернет. Однак чи і цю систему не зламають ділки гарантій немає.