«Європейський десант» допоможе Україні з виборами

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський та спікер українського парламенту Олександр Турчинов, 16 травня 2014 року

​Київ – Президентські вибори 25 травня мають відкрити для України новий – європейський – відлік її розвитку. Для цього президента України громадяни повинні обрати на чесних, прозорих, демократичних виборах, і своїм голосом легалізувати нову українську владу. Такі заяви пролунали у Києві 16 травня з вуст міністрів закордонних справ Польщі (Радослава Сікорського) і Швеції (Карла Більдта) та єврокомісара з питань політики сусідства Штефана Фюле. Європейські політики на зустрічах із керівниками українського уряду говорили і про кризу на Сході України, і про проблеми економіки держави.

Першим із журналістами по закінченні переговорів із українськими урядовцями зустрівся міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. У своїй заяві для ЗМІ він наголосив, що необхідно докласти усіх зусиль, щоб позачергові президентські вибори в Україні 25 травня відбулися без жодного тиску.
Потрібно зробити усе можливе, щоб в Україні, особливо на сході країни, вибори відбулися без жодного тиску, без застосування сили
Радослав Сікорський

«Вважаємо, що потрібно зробити усе можливе, щоб в Україні, особливо на сході країни, вибори відбулися без жодного тиску, без застосування сили. На нашу думку, необхідно позбутися підтримки сепаратистських дій в цій частині країни. В Європі усі хочуть, щоб ці вибори були максимально легітимними», – наголосив Сікорський.

За його словами, необхідно, щоб присутність виборців була якнайвищою, щоб результат виборів був переконливим як для України, так і світу. Сікорський також зазначив, що у легітимності українських виборів має бути зацікавлена і Росія, яка піддає сумніву чинну владу у Києві.

Якщо Росія і надалі роздмухуватиме сепаратистські настрої в Україні, Євросоюзові вистачить характеру застосувати чергові санкції проти Росії, заявив на брифінгу міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. За його словами, Євросоюзові цілком зрозуміла дестабілізуюча роль Москви у тих подіях, які відбуваються на Донбасі.

Економічні реформи дозволять «пригасити» сепаратизм – європейські дипломати

Водночас, Карл Більдт висловив несподівану для журналістів думку, що кризові явища в економіці можуть стати для українців поштовхом для розвитку окремих галузей.
Якщо підтримати сільське господарство, українці зможуть подолати кризу, вони можуть харчами і себе, і сусідів забезпечити
Карл Більдт

«Ті явища, які ми спостерігаємо в економіці, та економічна криза, яка є у країні, дає Україні шанс розвивати ті галузі, до яких раніше, так би мовити, руки не доходили. Я відвідав Південь України, бачив сільськогосподарські землі і мушу сказати, що якщо підтримати сільське господарство, українці зможуть подолати кризу, вони можуть харчами і себе, і сусідів забезпечити», – вважає Більдт.

Your browser doesn’t support HTML5

Більдт: найсуворіші санкції проти Росії запроваджує не ЄС, а сам Путін


Про важливість реформ говорив у Києві і Радослав Сікорський: на його думку, у разі успішного проведення президентських виборів, українці зможуть перейти до серйозного, глибинного реформування у державі.

«Європейський десант» у Києві – це підтримка української влади – експерт

У Києві також перебуває і європейський комісар з політики сусідства Штефан Фюле, який обговорив із керівниками українського парламенту й уряду питання підготовки до виборів 25 травня і можливості всеукраїнського діалогу.

У програмі нинішнього візиту Фюле і Більдта – також участь у святкуваннях Дня Європи в Україні, запланованого на суботу, 17 травня. Цей «дипломатичний десант» ЄС до Києва – важливе свідчення підтримки Євросоюзом української держави та українського суспільства. Так вважає київський політолог Олександр Палій.

«Ці візити важливі, щоб підтримати Україну у цей тяжкий момент, перед виборами. Такі візити демонструють, що позиція Європи залишається незмінною – це підтримка України. Це демонструє всьому світові, включно з Росією, і рівень зацікавленості Європи у демократичності президентських виборів в Україні», – зазначив Палій у розмові з Радіо Свобода.

Візити до Києва європейських політиків і дипломатів, приїзд на вибори в Україну більш як тисячі міжнародних спостерігачів (серед інших, тих, хто спостерігатиме за виборами під егідою ОБСЄ і Ради Європи) повинен переконати Росію, що у разі спроби зірвати українські вибори – вона буде покарана, вважає Палій.