Балкани потерпають від потужних повеней

Евакуація людей із затопленого міста Обреновац, неподалік Белграда, 17 травня 2014 року

Белград – Десятки осіб загинули від повеней у Сербії, Боснії і Герцеговині та Хорватії. Найбільшої шкоди завдала річка Сава. В цих країнах оголосили стихійне лихо. Евакуйовано щонайменше тридцять тисяч осіб.

П`ять днів триває боротьба з повенями в Сербії, Боснії і Герцеговині та Хорватії. Повені викликали кількаденні дощі. В деяких регіонах випало від 160 до 200 літрів на квадратний метр. В Сербії підтоплене тридцятитисячне місто Обреновац, що неподалік Белграда.

Прем`єр-міністр Александар Вучич у неділю ввечері сказав:

«Одинадцять людей втопилися. На жаль, обставини такі, що ця кількість збільшиться, зокрема в селищах які праворуч, в околицях Обреновца».

В інших містах, повідомляє державне телебачення, загинуло ще п`ять осіб. На жаль, це не остаточні дані. Під загрозою залишаються міста Шабац та Сремська Мітровіца на берегах Сави, також найбільша термоелектростанція в країні та копальня вугілля Костолац. Щогодини зростає рівень Сави в Белграді, де вона впадає в Дунай. Тисячі солдатів, поліцейських та добровольців закріплюють дамби та допомагають в евакуації населення.

Зони затоплень на Балканах

​Тим часом підвищується рівень Морави в центральній Сербії, а також Дунаю, але поки до незагрозливих масштабів.

Підтоплені міста, заводи, тисячі гектарів, знесені мости й шляхи

В Боснії і Герцеговині підтоплені міста Бієліна, Маґлай, Добой та десятки селищ. За неофіційними даними, загинуло принамйні десять осіб.

В Хорватії загинула одна особа. Евакуйовані міста Раєво Село та Ґуня, підтоплені тисячі гектарів землі. Керівник регіонального штабу охорони в Ґуні Хрвоє Луцич каже:

«Продовжуємо евакуацію, залишилося ще кілька десятків мешканців. В нашому розпорядженні дві амфібії та п`ять човнів й сподіваємося, що за дві години всі будуть врятовані».

На допомогу постраждалим прибули військові й поліцейські з Македонії, Чорногорії, Словенії, Росії. Телевізійні канали в Сербії, Боснії й Герцеговині та Хорватії від п`ятниці в прямому ефірі подають драматичні знімки й апелюють до громадян щоби посилали допомогу.

Велика вода знесла тисячі житлових будинків, заводів, мостів, кілометри шляхів. Знищено врожай на полях. Метеорологи кажуть, що йдеться про найбільшу повінь в історії регіону.