Українці відстояли у чергах за право голосувати «не вдома»

Черга на одній з територіальних виборчих комісій Києва, 19 травня 2014 року

Київ – Понад 100 тисяч українців змінили місце голосування, значна частина з них – мешканці Донбасу і Криму, повідомляють у центрвиборчкомі. В окружних комісіях Києва – великі черги охочих голосувати не за місцем реєстрації, таку картину побачило 19 травня Радіо Свобода. У ЦВК запевняють, що проблема не в організації роботи комісій, а в бажанні українців оформлювати документи в останні дні. Останнім днем, коли можна визначитися з дільницею для голосування – було 19 травня.

У територіальній виборчій комісії №215, що на Троєщині в Києві – черга в кількадесят людей, які намагаються внести себе до списків виборців або змінити місце голосування. Ближче до вечора працівники державного реєстру помітно нервують, і обіцяють закрити комісію для відвідувачів до кінця робочого дня, бо мовляв, мають багато роботи з документами. Однак на вимогу численних охочих змінити місце голосування – продовжують приймати їх і далі.

Свідком такої картини став кореспондент Радіо Свобода. В територіальній комісії Шевченківського району черги набагато більші, в комісії №220 на Подолі – більше півсотні людей, і підходять нові, з’ясувало Радіо Свобода. Охочі голосувати не за місцем реєстрації чекають від півгодини до кількох годин, розповідають Радіо Свобода люди які стоять у черзі.

На цьогорічних виборах голосувати в іншому місці стало простіше: після змін до законодавства, для цього потрібен тільки паспорт та документ, який підтверджує перебування не за місцем реєстрації (довідка з роботи, документація щодо відрядження чи винаймання житла). Однак тим, кого з якоїсь причини немає в реєстрі виборців – відновити справедливість важче, з’ясувало Радіо Свобода.

Окружні комісії вносять до реєстру лише тих, хто живе на території округу. Тім, хто хотів змінити місце голосування, і не знайшов себе у списках – радять іти до суду. Кореспондент Радіо Свобода звернувся до Печерського районного суду Києва як звичайний виборець, і поцікавився як відновити себе в реєстрі виборців. Це безкоштовно, запевнили в канцелярії суду:

«Приходьте до нас та заповніть форму позову. Ви маєте вказати номер дільниці, на якій маєте намір голосувати. Також потрібен паспорт та документ-доказ того, що в день голосування ви будете в Києві. але ви маєте встигнути з позовом до 18.00», – попередили в суді.

Жахливі черги справляють враження організованого саботажу ­– експерт

Директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна вказує на погану організацію змін до Державного реєстру виборців. За ї словами, вона отримує численні скарги 19 травня про те, що люди не можуть змінити місце для голосування та внести зміни до реєстру. Найбільшою є проблема в українській столиці, вважає Ірина Бекешкіна.
В Києві – черги жахливі, просто безнадійні, персонал в районних адміністраціях поводиться на диво «нагло»
Ірина Бекешкіна
«В Києві – черги жахливі, просто безнадійні, персонал в районних адміністраціях поводиться на диво «нагло». Дзвонили на різні телеканали – вони вже озвірілі через ті дзвінки, бо таке відбувається по всьому місту. Враження організованого саботажу», – пише пані Бекешкіна у своїй сторінці у Facebook.

Зі свого боку, заступник керівника ЦВК Андрій Магера в коментарі Радіо Свобода зауважив, що проблема не так в організації роботи комісій, як у звичках самих українців. Зазвичай вони намагаються змінити місце для голосування в останні дні, пояснює Магера.
Ті, хто мав велике бажання змінити місце голосування – досяг своєї мети. Люди створюють черги в останні дні – ця ситуація повторюється на кожних виборах
Андрій Магера
«Ті, хто мав велике бажання змінити місце голосування – досяг своєї мети. Люди створюють черги в останні дні – ця ситуація повторюється на кожних виборах, тому працівники Держреєстру наприкінці працювали дуже напружено, – зауважує посадовець. –Хоча ми за кілька тижнів попереджали, закликали людей прийти і уточнити списки, або ж змінити місце голосування».

За словами Андрія Магери, до кінця дня 19 травня встигли змінити місце голосування понад 100 тисяч українців. Значна частина з них – мешканці Донбасу та Криму. Ці дані є попередніми, вказує представник ЦВК, точна статистика з’явиться ближче до дня виборів.