ОБСЄ: становища зі свободою преси в Україні швидко погіршується

Становище зі свободою засобів інформації в Україні швидко погіршується, що викликає тривогу, мовиться в оприлюдненому сьогодні звіті представника Організації з безпеки і співпраці в Європі зі свободи преси Дуні Міятович.

За її словами, з 28 листопада минулого року до 23 травня нинішнього в Україні зареєстровано понад 300 випадків насильства проти працівників засобів інформації, серед яких убивства, фізичні напади, викрадення, затримання, ув’язнення, погрози й залякування. Крім того, перелічена низка випадків конфіскації і знищення апаратури журналістів.

Як заявила Міятович, це грубі й тяжкі порушення засадничих прав людини – журналісти стають свідомою ціллю нападів через те, що роблять свою роботу, намагаючись розказати світові про події в Україні.

Серед перелічених у звіті порушень – також неодноразові незаконні перемикання телеканалів, у першу чергу у Криму й на Сході України, де українські канали замінювали на державні російські.

Також у звіті звертається увага на проблеми пропаганди в часи конфлікту.

«Нинішня криза свідчить, що першою жертвою в часи конфлікту стає правда. Маніпуляція засобами інформації та інформаційна війна, що відбуваються нині, мають припинитися. Інакше це призведе до дальшого розпалювання конфлікту і ескалації кризи», – заявила Дуня Міятович.

Наступ на свободу преси в Україні почала минулого року попередня влада за часів президентства Віктора Януковича. По тому роботі журналістів перешкоджали проросійські, а відтак і окупаційні російські сили у Криму й збройні сепаратисти на Сході України. Зі свого боку, Росія скаржилася на затримання владою України кількох росіян, які, за словами Києва, під прикриттям журналістської діяльності сприяли збройним сепаратистам.