Кому потрібен міф про велику кількість чеченців на Донбасі?

Проросійські бойовики з батьйону «Восток» розривають український прапор, Донецьк, 29 травня 2014 року

Численні інформації про нібито значну кількість чеченців у складі проросійських сепаратистів на сході Україні поки що не мають якогось реального підтвердження. Поки що йдеться про якісь лише поодинокі факти, і то не зовсім перевірені. Усам Байсаєв, правозахисник із Чечні, який нині живе в Європі, але добре поінформований про події в Україні, сказав Радіо Свобода, що головна роль в організації воєнної інтервенції в Україні належить російським спецслужбам і таким їхнім представникам, як Ігор Гіркін (Стрєлков), який свого часу «наслідив» і в Чечні. Байсаєв також не виключає, що сепаратистам потрібна перебільшена теза про участь чеченців у бойових діях на Донбасі для прикриття власних кривавих злочинів у регіоні.

Член новоствореного угрупування «Російська православна армія», поряд з аеропортом в Донецьку, 29 травня 2014 року


Правозахисник Усам Байсаєв, який чимало часу присвятив розслідуванням злочинів Росії в Чечні, а тепер є експертом Гельсінкського комітету з прав людини, сказав Радіо Свобода, що чеченці, мовляв, на території сходу України є. Але стосовно того, які саме, уточнив: «Я думаю, що там, в Україні, працівники російських силових структур, чеченці, є. І в принципі було б дурним від цього відмахуватися. Але мені здається, що, в принципі, українці повинні давати собі звіт, що це ті люди, котрі, перебуваючи на боці російських силових структур, виступали й проти самих чеченців, і вони були задіяні в Чечні не у воєнних діях, а, насамперед, у зачистках, захопленнях, викраденнях людей, підпалах будинків громадян Чечні, які якимось чином не вгодили Російській Федерації. По-іншому цих людей називають колаборантами, зрадниками».

Усам Байсаєв також розповів Радіо Свобода про те, що під час збору свідчень постраждалих у Чечні він і його колеги-правозахисники, не раз виявляли участь у злочинах проти мирного населення республіки якогось капітана чи полковника, Ігоря Стрєлкова, у складі 45-го полку повітряно-десантних військ Росії, полку спеціального призначення.

Ігор Стрєлков



«Весною–літом 2001 року у Веденському районі Чечні у складі 45-го полку ПДВ діяв офіцер чи під справжнім іменем, чи під псевдонімом – Ігор Стрєлков. І за цією людиною числиться чотири епізоди із шістьма зниклими без вістки людьми та два епізоди з убивствами», – зазначає правозахисник.

Сьогодні відомо, що так званим «міністром оборони» «Донецької народної республіки» є російський громадянин, офіцер ГРУ Росії Ігор Гіркін, він же Стрєлков із прізвиськом «Стрєлок».

Байсаєв також розповів, що потім дві сестри чеченця, загиблого від рук Стрєлкова, брали участь у терактах на території Росії, підриві літака та захопленні школи в Беслані, здійснювали таким чином помсту за вбитого брата.

Поширення пліток про нібито масове прибуття чеченців

Усам Байсаєв також нагадав, що генерал російської армії Турченюк, який був задіяний Путіним в анексії Криму в березні цього року, залишив кривавий слід своєї 138-ї бригади і в Чечні.

Експерт Гельсінкського комітету також пояснив Радіо Свобода, що не можна ототожнювати згадуваний батальйон «Схід» лише з чеченцями, як це інколи роблять і в українських ЗМІ, бо у цьому формуванні командували і служили росіяни, вихідці з інших республік Кавказу. І після операцій у Грузії 2008 року, вже у 2009 році, як каже Байсаєв, цей батальйон припинив своє існування.

Снайпер батальйону «Восток», Донецьк, 29 травня 2014 року


Байсаєв також наголосив, що так звані «кадировці», про яких тепер часто чути у зв’язку з подіями в Донецьку, це, насамперед, «співробітники російських спецслужб, які протистоять народу Чечні».

Чеченський правозахисник також наголосив Радіо Свобода, що перебільшення інформацій про нібито масову участь чеченців у подіях на сході України необхідне Москві не лише для залякування місцевого населення, але й місцевим злочинцям під маскою ополченців.

«Для чого там потрібні чеченці, цей Пономарьов, наче «мер Слов’янська», пише про це в Moscow Times сьогодні досить відкрито: чеченці необхідні нам для того, щоб вішати на них погані справи», – зауважує правозахисник.

Усам Байсаєв переконаний, що українці самі розберуться, хто насправді є їхнім головним ворогом і хто насправді організовує кровопролиття та безлади на сході України.