Україна може бути членом НАТО вже за 2 роки – Кириленко

©Shutterstock

Україна може стати повноправним членом НАТО протягом двох років, вважає народний депутат В’ячеслав Кириленко. На його думку, країна отримає такий шанс, якщо Верховна Рада ухвалить вже зареєстрований законопроект про відмову від позаблокового статусу. Тим часом у Партії регіонів переконують, що відмова від позаблоковості може збурити населення сходу України.

Позаблоковий статус України був запроваджений режимом президента-втікача Віктора Януковича, нагадує автор законопроекту про скасування цього статусу, депутат від «Батьківщини» В’ячеслав Кириленко. На його думку, останні події в державі не виправдали позаблоковість. Відтак, парламент має розглянути питання поновлення євроатлантичної інтеграції, аж до набуття членства у НАТО, як у єдиній ефективній системі колективної безпеки, за допомоги якої Україна зможе протистояти такому агресивному сусідові, як Росія, вважає Кириленко.
Членство в НАТО – на багато швидший процес, ніж повноцінна участь України у Європейському Союзі. Те, що раніше потребувало 5-10 років, тепер мусить бути виконане за 2-5 років
В’ячеслав Кириленко

«Якщо країна перед собою поставить таку мету, то ми будемо готові набагато швидше, ніж зараз про це думають. Членство в НАТО – набагато швидший процес, ніж повноцінна участь України у Європейському Союзі. Росія зараз виступила руйнівником усієї архітектури євроатлантичної системи безпеки. Україна повинна отримати план пришвидшеного набуття повного членства у НАТО. Те, що раніше потребувало 5-10 років, тепер мусить бути виконане за 2-5 років», – наголошує Кириленко.

Не треба робити кроків, які б викликали збурення населення сходу України – Герман

Водночас, на думку депутата від Партії регіонів Ганни Герман, нині відмова від позаблокового статусу не на часі. На її думку, одні лише заяви про входження до Північноатлантичного альянсу можуть підвищити градус протистояння в українському суспільстві.
Зараз не час різких рухів, різких заяв
Ганни Герман
«Зараз питання важливіше – налагодити спокій на сході й півдні України. А для того, щоб знайти якийсь компроміс і відновити там мир, потрібно дуже зважати на кожен рух, не робити якихось таких кроків, які б викликали збурення населення сходу і півдня. Зараз не час різких рухів, різких заяв», – переконує Герман.

Євроатлантична система безпеки базується і на верховенстві права, і на питаннях суспільних стандартів – Кабаненко

Останнім часом кількість прихильників приєднання до євроатлантичної системи безпеки в Україні збільшилася досить суттєво, відзначає в ефірі Радіо Свобода заступник міністра оборони України, адмірал Ігор Кабаненко. Крім того, НАТО – це не лише військова співпраця, відзначає він.

Євроатлантична система безпеки базується і на верховенстві права, на питаннях суспільних стандартів, тобто питання, які стосуються у тому числі економічних, політичних, дипломатичних речей
Ігор Кабаненко
«Ми повинні не лише розцінювати це як набуття стандартів військових. Ми знаємо, що євроатлантична система безпеки базується і на верховенстві права, на питаннях суспільних стандартів, тобто питання, які стосуються у тому числі економічних, політичних, дипломатичних речей. І багато іншого. На часі зараз зміцнення співробітництва (з НАТО – ред.), поглиблення співпраці, наскільки це можливо, будування цих відносин на засадах взаємної довіри і взаємної поваги», – зазначає Кабаненко.

Закон «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики», який передбачає позаблоковий статус України, був ухвалений Верховною Радою 1 липня 2010 року з ініціативи Віктора Януковича.

Your browser doesn’t support HTML5

Питання «п’ятої колони» в Україні існує у багатьох структурах – адмірал Кабаненко